Palsa-elokuva ”vihdoin” ensi-iltaan vuonna 2013

Janne Reinikainen Palsan roolissa

Pekka Lehdon ohjaama Palsa-elokuva on yksi niitä suomalaisen elokuvan ikuisuusprojekteja. Sen piti ilmestyä ihmisten nähtäväksi jo seitsemän vuotta sitten, mutta televisioon tai teattereihin elokuva tulee vasta ensi vuonna. Tarkempaa tietoa saadaan tammikuussa.

Pekka Lehto muistetaan parhaiten persoonallisista Andy McCoysta ja Aira Samulinista tekemistään elokuvista. Normaalista elämänkerrasta ei  ole kyse myöskään Palsa-elokuvan kohdalla, sillä  se kuvaa  taiteilijan sisäistä maailmaa  ja tärkeässä roolissa ovat hänen maalaamansa  taulut.

Elokuvan pääosassa nähdään aiemmin Rauli ”Badding” Somerjokea valkokankaalla esittänyt Janne Reinikainen. Käsikirjoituksen  elokuvaan on tehnyt Iiro Küttner ja sen meänmurteelle on muokannut  Rosa Liksom.

Kun Lehto lähti tekemään Palsa-elokuvaa, hän suunnitteli Lappi-trilogiaa, johon Palsan lisäksi olisivat kuuluneet myös elokuvat kirjailija Timo K. Mukasta ja kuvataiteilija Reidar Särestöniemestä, mutta haaveet lienevät matkan varrella karisseet.

Äskettäin Palsa-elokuva sai elokuvasäätiöltä 60 000 euroa tuotantotukea, mutta aloittaessaan kuvauksia Kittilässä vuonna 2005 Lehto kävi neuvotteluja elokuvan rahoituksesta myös kunnan edustajien kanssa ja he tarjosivat hänelle sataa euroa.

Tuolloin ohjaaja Lehto lupasi Kalevan haastattelussa, että Kittilä palaa elokuvan lopussa poroksi, joten kovin positiivinen kuva Lapista ei jäänyt.

Palsa oli kiistelty hahmo jo eläessään. Hän opiskeli Helsingin Kuvataideakatemiassa, mutta muutti sitten takaisin Kittilään. Siellä rajuja aiheita pelkäämätön taidemaalari ja sarjakuvataiteilija joutui ympäristönsä hylkimäksi.

Taiteilija Palsan kuoltua 40-vuotiaana vuonna 1987 kova kiista nousi  tämän hautamuistomerkistä Palava pensas. Seurakunta kielsi paaden pystyttämisen, mutta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä valitukset hylättiin.

Kunnan nykyinen kulttuurisihteeri Marika Salminen myöntää, että Palsaan suhtaudutaan edelleenkin kyläläisten keskuudessa kaksijakoisesti, mutta entistä paremmin tajutaan myös hänen merkityksensä taiteilijana. On havahduttu, että jos Palsan näyttely kerää johonkin Kiasmaan kymmeniätuhansia kävijöitä, Getsemane-ateljeen avaaminen turisteille ensi kesänä, tuo myös Kittilään matkailueuroja.

– Ilmapiiri on varmasti myönteisempi tänään kuin ennen. Rahoitusta on saatu viime vuosina muun muassa  Getsemanen kunnostukseen, Jyrki Siukosen Palsa-kirjaan ja  Kittilän kunta on mukana myös  12. maaliskuuta 2013 Levillä järjestettävässä Palsa-seminaarissa, kulttuurisihteeri Salminen luettelee.