http://www.youtube.com/watch?v=GGaMEzHD4Hg
Kemin Rytmimusiikin ystävät järjestää Pakkasukko Blues N´ Jazzin (31.1.-2.2.2013) jo kahdeksatta kertaa.
Varmasti kaamos kaatuu ja elämä hymyilee tänäkin vuonna, jos antaa Pakkasukon rytmien viedä, sillä tapahtuman monenkirjavassa runsaudensarvessa on varaa valita. Tarjolla on muun muassa vanhoja blueslegendoja, kansainvälisen menestyksen kynnyksellä olevia jazzlaulajattaria, energistä funkahtavaa Suomi-soulia ja tietysti perinteiseen tapaan aitoa mustalaisjazzia.
Bluesin puolelta pitkään Pakkasukkoon odotettu vieras on ruotsalainen huuliharpisti, kitaristi ja laulaja Sven Zetterberg. Hän tekee pistokeikan Ruotsin kiertueeltaan Kemiin ja esiintyminen on toistaiseksi ainoa Suomessa hänen vuoden 2013 kalenterissaan, joten Pakkasukkoon saapuvat pääsevät kuulemaan Svenin ja Rockarounds-yhtyeen uuden albumin Mileagen kappaleita ensimmäisinä.
Zetterberg on Pohjoismaisen bluesin yksi arvostetuimmista peruskivistä. Hänellä on mittarissa 60 vuotta elettyä elämää, josta 40 vuotta tien päällä. Sven on varma viihdyttäjä ja tunnelmanluoja, jonka ääni taipuu niin bluesiin kuin souliinkin. Hänen intenssiivinen ja sielukas tapa tulkita, laulaa ja soittaa, mustaa musiikkia ei jätä ketään kylmäksi.
Expressenin blueskriitikko on sanonut Zetterbergistä:” Nyt kun Totta Näslund on poissa ja Peps Perssonkin näyttää jääneen eläkkeelle, kukaan ei uhkaa Sveniä Ruotsin blueskuninkaana.”
Viimevuotisen Pakkasukon yksi pääteemoista oli Jimi Hendrix 70v, nyt se on New Orleans ja sen keinuva ja hypnoottinen musiikki. Luvassa on siis Missisippijoen suistokaupungin karnevaalimeininkiä ja rytmin ilotulitusta. Tanssiinkutsun BOOGIE WOOGIE DREAM-iltaan esittävät pianistilegendat Gene Taylor Los Angelesista ja Diz Watson Lontoosta. Mestareiden lämppärinä toimii tamperelaistunut jenkki Wiley Cousins.
Amerikkalainen Taylor aloitti ammattimuusikon uransa 16-vuotiaana soittamalla Los Angelesin blueskuuluisuuksien Big Joe Turnerin, T-Bone Walkerin, Lowell Fulsonin ja Pee-Wee Craytonin kanssa. Alkuaikojen keikoilta alkoi myös hänen ikuinen ystävyys blueslaulaja James Harmanin kanssa, jonka kelkasta hänet bongattiin ensin Canned Heatiin ja myöhemmin the Blastersiin, mutta parhaiten hänet muistetaan Fabulous Thunderbirdseistä, jonka riveissä hän viihtyi 14 vuotta (1993-2006).
Vanha merikarhu, nykyinen pianisti-laulaja Diz Watson saapuu Kemiin yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa, yli 80-vuotiaan lyömäsoittaja Tony Uterin kanssa.
Watsonia pidetään yleisesti koko Euroopan alueen merkittävimpänä New Orleans-musiikin taitajana. Watson on julkaissut puolisen tusinaa albumia, joista parhaat Ace Recordsille. Kulttimaineensa hän loi vuonna 1982 julkaistulla Diz & the Doormenin Bluecoat Man-albumilla, jota bluespiireissä pidetään yhä Euroopassa lyömättömänä NO-levynä.
Dizin kiertuekaveri Tony Uter on lähtöisin Jamaikan Kingstonista, mutta hän rantautui jo vuonna 1961 Lontooseen ja oli yksi reggaen tienraivaajista ja tunnettiin lempinimellä Groco. Hän on soittanut muun muassa Bob Marleyn, Linton Kwesi Johnsonin ja Dennis Bovellin kanssa. Kannattaa Uterin uralta mainita myös legendaarinen Edmundo Rossin iso orkesteri, joten myös rumbat ja salsat ovat Tonylle tuttuja.
Pakkasukolla on aina ollut tapana esitellä matkalla maineeseen olevia kansainvälisiä lahjakkuuksia. Rapakon takaa Minneapoliksesta saapuu Davina and the Vagabonds, josta on povattu kovaa nimeä. Yhtye tunnetaan energisestä showstaan ja vahvaäänisestä laulajastaan Davina Sowersista, jota on verrattu Amy Winehouseen, Etta Jamesiin ja Bonnie Raittiin. Tämä nostalgiaa viljelevä yhtye soittaa kaikkea americanasta, bluesista, soulista ja jazzista ragtimeen ja dixielandiin.
Brittilaulajatar Zoë Gilbyn taas lasketaan saarivaltakunnan nousevaan jazzgenreen. Hänen laulukirjasta löytyy kappaleita niin Duke Ellingtonilta kuin Tom Waitsiltäkin. Hän on saanut runsaasti hehkutusta muun muassa arvostetulta jazzmuusikolta Courtney Pineilta, joka on soitellut Gilbyn kappaleita tuon tuosta omassa musiikkiohjelmassaan BBC:ssä.
Mustalaisjazz on ollut aina Pakkasukon erikoisuus. Tällä kertaa mukana on ehdoton huippukaksikko, viulisti Tim Kliphuis ja kitaristi Paulus Schäfer, jotka kulkevat kunniakkasti esikuviensa Stephane Grappellin ja Django Reinhardtin jalanjälkiä. Kemissä he esiintyvät Hot Club De Finlanden kanssa ja kaksikolta kuullaan muun muassa heidän uusimman Rock Django-albumin gypsy-versioita. Varmasti jännittävää kuulla, miltä kuulostavat esimerkiksi Deep Purplen Burn tai Eric Claptonin Layla heidän soittaminaan.
Amerikan countrya Pakkasukkoon tuo kalifornialainen Ted Russell Kamp, joka esiintyy myös Ylläs Jazz Bluesissa. Hän on multi-instrumentalisti ja laulaja-lauluntekijä, jolle lauluissa tärkeintä on tarinankerronta ja esikuvinaan hän pitää muun muassa Kris Kristoffersonia, Jackson Brownea ja Doug Sahmia. Ted esittää uunituoreen seitsemännen albuminsa Night Owlin musiikkia suomalaisten huippumuusikoiden Tokelan, Tommi Vikstenin ja Janne Haaviston kanssa.
Pakkasukon nuorta suomalaisen rytmimusiikin huippua edustaa superkokoonpano the Northern Governors, jonka jäsenet eivät juuri esittelyitä kaipaa. Bändin soittajalistan lukeminen on kuin selaisi suomalaisen jazzin ja soulin Kuka Kukin On- kirjaa. On Tuomo Prättälää koskettimissa, Jorma Kalevi Louhivuorta trumpetissa, Osmo Ikosta bassossa ja Petteri Sariolaa kitarassa.
Kaiken kukkuraksi melkein kaikki ovat sukulaisia. Kalevi ja Tuomo ovat Osmon serkkuja kun taas Petteri ja Jyri ovat hänen pikkuserkkujaan ja tunnetun lastenmusiikkisäveltäjän Marjatta Pokelan jälkeläisiä.
Kansainvälistä nimeä jo omilla levyillään hankkinut lahjakas trumpetisti Verneri Pohjola on myös mukana Pakkasukossa. Hän täydentää Kuru-yhtyeen livesointia. Verneri vieraili tunturijazzia soittavan Kurun toisella albumilla Enemmän ja Kemin keikan jälkeen porukka suunnistaa kiertueelle Japaniin.
Muita Pakkasukon artisteja: The Munsons (Tokela & Viksten), Little Willie Mehto & Nightrain, Nine Lives, Bajo Cero, Thunder King ja Freakaholic