OULU BLUES FESTIVAL kolmannen kerran huhtikuussa

OuluBlues16Oulu Blues Festival on vakiinnuttanut asemansa valkean kaupungin harvoista rootsmusiikin merkkitapahtumista. Viime vuosina se on tuonut oululaisten kuultavaksi muun muassa yhden nykybluesin tärkeimmistä edustajista, amerikkalaisen Alvin Youngblood Heartin ja Ruotsin blueskuninkaan Sven Zetterbergin.

Tänä vuonna Oulun Uudella Seurahuoneella juhlitaan lauantaina 16. huhtikuuta vaihteeksi täysin kotimaisin voimin.

WBB16

WENTUS BLUES BAND

Päätähtenä on tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan juhliva Wentus Blues Band.

Yksitoista albumia ja kaksi ja puolituhatta keikkaa parissakymmenessä maassa on tehnyt yhtyeestä kansainvälisesti tunnetuimman juurimusiikkiryhmämme. WBB on myös pidetty säestysporukka ja kansainvälisten bluestähtien suosiossa, joten sitä kautta moni tunnettu maailmannimi on eksynyt Suomeenkin.

Juhlavuotensa alkajaisiksi yhtye julkaisi albumin Lucky Strike Mama , jolla se tarjoilee parasta juurimusiikkia. Perinteitä kunnioitetaan, mutta maittavassa blueskeitoksessa maistuu vahvana myös rock, soul ja ripaus räppiäkin.

Yhtyeen 30-vuotispäivien vietto huipentuu kaksipäiväiseen Wentusfestiin 5.-6. elokuuta Kokkolassa, jonne ovat tulossa kovan tason vieraita muun muassa Duke Robillard, Lazy Lester ja Barrence Whitfield.

HenryOjutkangas

HENRY OJUTKANGAS

Oulu Blues-festivaalin aloittajana toimii pohjoisen bluesin grand old man, huuliharpisti, laulaja ja kitaristi Henry Ojutkangas, joka esiintyy soolona. Kipinän bluesiin hän sai aikoinaan brittibluesin kummisedältä John Mayallilta ja syvensi bluestuntemustaan sitten kuuntelemalla mustia mestareita Robert Johnsonia, Leadbellyä ja niin edelleen.

Henryn varsinainen läpimurto tapahtui 1970-luvun lopussa, kun neworleansilainen blueslegenda Champion Jack Dupree tuli keikalle Ouluun. Henryn bändi oli lämmittelijänä ja konsertin jälkeisissä Rattorin jameissa Dupreen piano ja Henryn harppu soivat sen verran mallikkaasti yhteen, että Mestari Jaakko ehdotti levytystä ja suomalaisittain historiallinen yhteisalbumi Champion Jack Dupree With Henry: Real Combination toteutuikin.

Etelään muutettuaan hän keikkaili muun muassa Dave Lindholmin, Pepe Ahlqvistin ja Oiling Boiling Rhythm`N Blues Bandin kanssa kunnes palasi takaisin juurilleen Ouluun.

Oulu Blues-festivaalin päätteeksi esiintyvät kitarataituri Esa Pulliainen ja suomalaisen rock`n`rollin vauhtipyörä, pianisti Mr Breathless. Viimeksi Esa soitti Oulussa Chuck Berryn konsertissa lämppärinä Agents-yhtyeensä kanssa. Nyt perinnetietoinen muusikko johtaa C-Comboa, johon kuuluvat basisti Kai Pulliainen ja rumpali Toni ”El Blanco” Liimatta. Innoitteensa yhtye saa niin vanhasta jenkkirockista kuin suomalaisesta rautalangastakin.