Onnittelut REIJO ANGERIAlle Tornion yrittäjäpalkinnosta!
ReijoAngeria

REIJO ANGERIA (kuva:Kari Heikkilä)

Tornion Yrittäjät ry. valitsi vuoden 2014 torniolaiseksi yrittäjäksi ravintoloitsija Reijo Angerian.

Hän perusti Tornioon syksyllä 1998 Umpitunneli-ravintolan. Samanniminen paikka hänellä oli myös Ylläksellä, josta sai alkunsa sattumalta hänen ravintoloitsijan uransa 1994.

– Yhtäkkiä mie hoksasin, että mökkivuokraajasta oli tullut ravintolayrittäjä.

Jo lapsesta asti Reijoa olivat kiinnostaneet musiikki ja musiikkialan ihmiset. Kun äiti pyöritti Kaulinrannan valistustalolla ravintolaa, alle kymmenvuotias Reijo sai kantaa artisteille virvokkeita. Dannyn antama markan ja 85 pennin palkka yhä lämmittää kättä, mutta raha ei ole häntä koskaan poltellut.

– Raha ei ole mulle päämäärä. Jos sitä tulee, se on seuraus. Jos kaiken laskisi rahassa, mitään ei tohtisi tehdä. Ylläksellä olen oppinut ottamaan turpiin ja Torniossakin sen olen kokenut monta kertaa. Tietenkin jos en olisi alkanut järjestää mökkivuokrauksen ohessa elävää musiikkia, olisin nyt varakas mies, Reijo pohdiskeli eräässä haastattelussani.

Angeria ei pidä itseään bisnesmiehenä, enemmänkin visionäärinä ja taiteellisena johtajana. Torniossa hän on koko ajan rakentanut ja uudistanut.

Umpitunneli löysi äkkiä paikkansa ja elokuussa 2007 hän otti vetovastuun Tornion kaupunginhotellista. Hän päivittii sen viisi ravintolaa ja seuraavan vuoden alussa samanaikaisesti vietettiin avajaisia niin Torniossa kuin Ylläkselläkin, johon hän oli rakennuttanut ravintolamaailma Taigan.

Vuonna 2008 Angeria oli yksi suurimmista huippuartistien palkanmaksajista Suomessa, mutta nyt hänen mielenkiinto on siirtynyt keikoista enempi uuden ideoinnin puolelle. Tornioon on syntynyt merimieshenkinen Mustaparran Päämaja ja Kaulasen sisarusten kanssa on perustettu Äkäslompoloon ravintola Tower, jossa pienosakkaina on tukku huipputaiteilijoita. Hän on siirtänyt vastuun menestyksekkäästä Twin City-festivaalista Magnum Live-firmalle ja lisäksi Iisakki Mustaparran perinnön vaalimisen ohella, hän on museoinut tiloihinsa osan Lapin Kullan panimon jäämistöä.

Tällä hetkellä Umpitunnelin ja Mustaparran Päämajan lisäksi hän hallinnoi Torniossa Pikku Berliiniä ja Viihderavintola VPK:ta.