Onnittelut HASSE ALATALOLLE ja MIKAEL NIEMELLE!
HasseAumea2

HASSE ALATALO

Nordiska museet (Pohjoismainen museo) Tukholmassa on palkinnut muusikko-toimittaja  Hasse Alatalon mitalilla norrbottenilaisen musiikin hyväksi tekemästään työstä. Perusteluissa sanotaan:

”Hans-Erik ”Hasse” Alatalo on 1970-luvun puolivälin jälkeen dokumentoinut monella lailla norrbottenilaista kansanmusiikkia ja äänittänyt lauluja, joita vanhemmat ihmiset lauloivat. Dokumentointi on myös käsittänyt kansanlauluja ja melodioita Tornionlaaksosta. Tulosena syntyi kirja kirja Nurmen lintu – Ängens fågel: visor och låtar i Norrbottens finnbygder 1677-1984, joka sisältää nuotteja ja laulutekstejä 152 lauluun meänkielellä ja suomenkielellä. Nämä laulut Alatalo on myös kääntännyt ruotsiksi, mikä on auttanut tornionlaaksolaisen kansanmusiikin leviämistä.”

Hasse Alatalo on palkittu aiemmin vuonna 2004 muun muassa luulajalaisen NSD-lehden kulttuuripalkinnolla ja vuonna 2009 Norrbottenin lääninhallituksen kunniastipendillä.

Hänen meänkielisen haastattelun voi lukea kirjasta Poppia Väylän pyörtheistä (II). Kuinka hänen keräystyö käynnistyi Haaparannalta 1973 ja kuinka hänestä tuli Norrlåtar-yhtyeen jäsen ja Tornionlaakson merkittävin kansanmuusikko.

MikaelNiemi

MIKAEL NIEMI

Moneen kertaan palkittu on myös menestyskirjailija Mikael Niemi. Hän on saanut vastaanottaa Sparbanken Nordin kulttuuripalkinnon, jonka aiempia saajia ovat muun muassa jääveistäjä Albert Falk Jällivaarasta, saamelaistaiteilija Lars Pirak Jokkmokista, Arjeplogin filmifestivaali, Ulla ja Ronny Erikssonin Krokodil-klubi Piteåssa ja musiikkiyhdistys Tusen Toner Kiirunassa.

Perusteluissaan valintaraati sanoo Mikael Niemestä: ”Hän on rikastuttanut kirjallisuudellaan norrbottenilaista kulttuuria, joka on huomioitu myös kansallisesti monilla suurilla huomionosoituksilla.

https://www.youtube.com/watch?v=4prWrgXJKCo