NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ, ensimmäinen lappilainen SUOMEN MUSIIKIN KUNNIAGALLERIAAN!

Nils-Aslak Valkeapää

Suomen musiikin kunniagalleriaan on lisätty äskettäin yhdeksän uutta valovoimaista jäsentä. Yksi heistä on Saamenmaan isä Nils-Aslak Valkeapää (1943-2001)

Muut tänä vuonna nimetyt  ovat Hector, Jaakko Salo, J. Alfred Tanner, Toivo Kuula, Erik Lindström, Susanna Mälkki, Marion Rung ja Kaija Koo. Tällä hetkellä kunniagalleriaan kuuluu 44 merkittävää tekijää.

Uusimmat jäsenet esitellään Helsingin Musiikkimuseo Famen näyttelyssä, joka uudistuu uusien valintojen myötä vuosittain ja joka vuosi nähtävillä on uniikit esittelyt uusien kunniagallerian jäsenten urasta ja elämästä. Mukana on myös paljon kuvia, videoita ja musiikkia valituilta artisteilta.

Suomen musiikin kunniagalleria on kansainvälisesti ainutlaatuinen ylirajaisuudessaan, sillä siihen valitaan mukaan kaikkien musiikinlajien huippuja kapellimestareista räppäreihin, hevibändeistä kansanmusiikkiyhtyeisiin ja sinfonikoista iskelmänikkareihin.

Ennakkoluulottomuutta osoittaa myös saamelaisvähemmistömme ja sen edustajan Nils-Aslak Valkeapään esiin nostaminen.

-Haastattelimme viittä saamelaistaiteilijaa näyttelyä varten. Halusimme kuulla nykysaamelaisilta siitä, mikä Nils-Aslak Valkeapään merkitys on ollut ja on heille, sekä miten hänen kulttuurinen perintönsä tuntuu saamelaisessa kulttuurissa, kertoo Essi Viherkoski, Musiikkimuseo Famen markkinointi- ja viestintäkoordinaattori.

Nils-Aslak Valkeapää-näyttelykohteessa taustalla hänen kuvataidettaan vuodelta 1995: Nama haga / Nimetön (triptyykki 3:3) Videoruuduissa Niillas ja Mari Boine (Kuva: Janne Pappila)

Näyttelyn videoilla kuullaan ja nähdään Niillas Holmbergia, Mari Boinea, Wimme Saarta, Ailu Vallea ja Anna Näkkäläjärvi-Länsmania.

– Kysyimme heiltä myös lukuisista muista Valkeapäälle tärkeistä teemoista muun muassa  saamelaisten kulttuurisesta ja poliittisesta asemasta, luonnosta, joiusta ja saamelaismusiikin uudistamisesta ja saamelaistaiteen kansainvälistymisestä.

Suomalaiset musiikkipiirit arvostavat Ailua, niin kuin hänen oma kansansa. Kunniagallerian uudet jäsenet on valinnut  komitea, jonka puheenjohtajana on toiminut ministeri Lauri Tarasti ja jäseninä mm. Suomen Kansallisooppera, Helsingin Musiikkitalo, Suomen Säveltäjät, Muusikkojen liitto, Gramex, Teosto, Suomen kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Tampere-talo, Sibeliusmuseo ja Sulasol.

Suomen musiikin kunniagalleria 2023 -näyttelyn lisäksi Musiikkimuseo Famessa on avattu ainutlaatuinen tunnettuja muusikoita ja musiikintekijöitä käsittelevä Laulavat ikonit -niminen valokuvanäyttely. Näiden Ville Maljan ottamissa valokuvissa nähdään muun muassa Ismo Alanko, Mariska, Eino Grön, Anna Eriksson ja Vilma Jää sekä kymmeniä muita maamme eturivin artisteja ja musiikkielämämme vaikuttavia tekijöitä.

Musiikkimuseo Famen verkkosivut: musiikkimuseofame.fi

Suomen musiikin kunniagalleria: musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria