Myöhästyneet onnittelut JUHA SÖDERille Andania-palkinnosta!
JuhaSöder

JUHA SÖDER

Viikko sitten rovaniemeläinen muusikko Juha Söder vastaanotti Tampereen Jazz Happening -tapahtuman yhteydessä Andania-palkinnon, joka on Suomen Jazzliiton tunnustus elämäntyöstä suomalaisen jazzkulttuurin hyväksi.

Juha on ollut aktiivinen toimija liitossa ja ehtinyt heiluttaa sen hallituksessa puheenjohtajankin nuijaa useamman vuoden.

– Jazz on ollut pienestä pitäen minun sydäntä lähinnä. Kipinän sain jo alle 10-vuotiaana, kun naapurissa asui harrastelijamuusikko, joka kuunteli Charlie Parkeria, Dizzy Gillespie ja Louis Armstrongia, hän kertoo.

Söder elätti kuitenkin itsensä tanssimuusikkona kolmisenkymmentä vuotta, 1950-luvulta 1980-luvulle asti.

– Rumpalina olen säestänyt muun muassa Eugen Malmstenia, Katri-Helenaa, Laila Kinnusta ja Olavi Virtaa ja loppuaikoina Arja Sipolaa, Jaska Mäkystä ja Rainer Frimania. Viimeisen virallisen tanssikeikan heitin 1986, jolloin minut valittiin Lapin läänintaiteilijaksi.

Juha ehti olla läänintaiteilijana 13 vuotta. On sanottu, että hänen aikanaan pop- ja jazzmusiikin koulutus ja koko kulttuuri nousivat Lapissa uudelle tasolle.

– Olin perustamassa muun muassa Rovaniemelle Rovalan pop- & jazzlinjaa ja yksi kiintoisa projekti oli Rajarock, jossa oli mukana nuoria neljästä maasta.

– Musiikkileireistä on myös hyviä muistoja. Yksi ”minun rumpalilöydöistä” oli Mikko Kaakkuriniemi, joka tuli pikkupoikana leirille ja meidän yhteistyö jatkui sitten Haaparannan korkeakoulussa, jonne tulin vetämään pop- & jazzlinjaa.

Musiikinopettajana Söder ehti olla Haaparannalla viitisen vuotta. Hän oli pitkään myös yksi Kalottjazz & Bluesin tärkeistä taustahahmoista, sekä työskennellessään rajalla, että läänintaiteiljana.

Viime vuosina häntä on nähty pohjoisen jazzfestivaaleilla enemmän oman kvartettinsa rumpupallin takana ja säestämässä muun muassa lahjakasta tytärtään Ingaa.