Minne katosi ensimmäinen X-Factor-voittaja ELIAS HÄMÄLÄINEN?

Elias Hämäläinen

Kuka muistaa raspikurkku Elias Hämäläisen Keravalta,  joka voitti X-Factorin vuonna 2010, jolloin kisa hävisi televisiosta huonojen katsojalukujen vuoksi jo yhden kauden jälkeen, kunnes palasi taas tänä vuonna.

Sympaattinen Elias jäi allekirjoittaneen mieleen positiivisuudellaan ja ennen muuta persoonallisella lauluäänellään ja hänen YouTube-pätkiä netistä tulee kuunneltua edelleenkin.

X-Factor-voiton jälkeen, heti samana syksynä, Elias Hämäläinen julkaisi Leri Leskisen tuottaman esikoisalbumin Rakkaudesta ja pelosta, mutta sen jälkeen hän hävisi parrasvaloista. Mitä  tapahtui, Elias ?

-Ei mitään dramaattista. Mulla oli levytyssopimus kolmesta pitkäsoitosta, mutta kun seuraavan levyn halusin tehdä englanniksi ja levy-yhtiö suomeksi, niin sovittiin yhdessä hyvässä hengessä sopimuksen purkamisesta, mies muistelee kahdeksan vuoden takaisia tapahtumia ja jatkaa.

-Koska kasvoin puolet lapsuudesta USA:ssa, kaikki omat lauluni olen aina tehnyt englanniksi. Sitten minut laitettiin laulamaan suomeksi, mikä oli sinänsä ihan kiva kokeilla, mutta ei todellakaan ollut minua itseäni. Esimerkiksi teeveessä laulaessa sanoja unohtelin paljon enemmän  kun oli ns. vieras laulukieli.

X-Factorista Eliaksella ei jäänyt kuitenkaan mitään hampaankoloon, vaan hän muistelee kokemusta lämmöllä ja suosittelee nuoria menemään mukaan mittaamaan taitojaan.

-En olisi ikinä varmaan kuullutkaan koko kisasta, ellei minun ystävä Billy olisi potkinu minua sinne mukaan, mutta ohjelmaan meno oli yksi elämäni hienoimmista seikkailuista, jonka olen kokenut. Kisa opetti hyvin paljon ja sain tavata mahtavia ihmisiä.

X-Factor-voiton myötä Eliaksen keikat lisääntyivät ja edelleenkin hän elättää itsensä keikkailemalla.

-Monesti ihmiset luulee että kun jonkun kisan voittaa niin sitten pitäisi olla huipulla heti. Siitähän vasta se pitkä ja kivinen tie alkaa, kestävän uran rakentaminen. Yksi tärkeä ja ehkä tärkein este minun menestyksen suhteen oli se, etten voinut tehdä musiikkia, mitä halusin ja mikä oli minulle luonnollista. Silloin vain yhtiö halusi tehdä jotain ihan muuta.

Suurimman osan Eliaksen elannosta tuovat  yritys- ja yksityiskeikat. Välillä häntä voi kuulla myös katusoittajana. Hän sanoo, ettei missään vaiheessa ole siitä luopunut.

-Se on maailman parasta musatreeniä kenelle tahansa. En olisi voittanut X-Factoriakaan,  jos ei olis` ollut katusoittoa takana.  Se on ominta itseäni. Pidin kyllä jonkun kuukauden tauon kisan jälkeen, mutta sitä  ennen mulla on ollut  pidempiäkin taukoja.

Tämänvuotista X-Factoria hän ei ole seurannut, sillä televisiota hän katsoo vain jalkapalloa. Edelleen hän sanoo olevansa onnellinen, että saa tehdä työkseen sitä, mitä haluaa eli musiikkia.

-Se on aika harvinaista ja arvokasta. Siitä saan olla kiitollinen yleisölle, joka jaksaa kuunnella.

Eliaksen seuraava merkittävämpi keikka on 21.4. Porvoossa, joka on nähtävissä myös live-streaminä YouTubessa. Silloin luvassa on hänen omia lauluja englanniksi, joiden levyttäminen ulkomaisille markkinoille on haaveena.

-Yritys on edelleen kova.  Suomessa on vaikeaa tehdä levyä englanniksi, josta Alma  on hyvä esimerkki. Isompiin kuvioihin olen aina halunnut, eikä periksi anneta. Matka jatkuu, Elias huikkaa haastattelutuokion lopuksi hyvillä mielin.