MIKSI Ylläs Jazz, Pakkasukko ja Pyhä Winter Unplugged samaan aikaan?
VeePeeInaForsman15

INA FORSSMAN (kuva: VeePee Salmi)

Pari viikkoa sitten järjestetyillä kolmella pohjoisen festivaalilla, Ylläs Jazz Bluesissa kävijöitä oli noin 3200, Pakkasukko Blues N´Jazzissa 1700 ja Pyhä Winter Unpluggedissa 1000.

Ja kun yleisöltä ja artisteilta on tullut pelkästään positiivista palautetta järjestäjät  Ilkka Poutanen, Tuomas Laajoki ja Pasi Kuusjärvi  ovat tyytyväisiä.

Vaikka päällisin puolin kaikki näyttää olevan ok, aina festivaaleissa riittää  viilattavaa ja pohdittavaa. Yksi miettii yhteistyön laajentamista, yksi esiintymisten päälekkäisyyksiä ja yksi tukirahojen jaon tasapuolisuutta.

Ylläksen musiikkitapahtumat ovat olleet muutoksen kourissa, vakituista työntekijää ei enää ole ja matkailuyhdistyksen tukikin on pienentynyt ja hommaa tehdään nyt talkoopohjalta. Toiminta on Poutasen mukaan vasta muotoutumassa ja  työnjako hiukan epäselvä, mutta siltikin  Ylläs Jazz Bluesin 20-vuotisjuhlat klaarattiin kunnialla.

Esiintyjistä  Poutanen nostaa ylitse muiden, yleisön herkistäneen jenkin Joshua Jamesin, plus Hustle Fuzzin ja Eero Koivistoisen. Pakkasukon Laajoki oli tyytyväinen koko pakettiin, mutta varmat kortit Paladins ja Tuomari Nurmio purivat parhaiten ja lauantai-iltapäivän Lumilinna-jamit oli onnistunut uusi aluevaltaus. Winter Unpluggedin Kuusjärvestä Pyhän tapahtuman nappivalinta oli tangokuningas Teemu Roivainen ja mainettaan parempi yllättäjä Teleks-yhtye.

Mutta miksi kaikki kolme  festivaalia järjestetään yhtä aikaa tammi-helmikuun vaihteessa. Ilkka, Tuomas ja Pasi ovat kuulleet kysymyksen, enemmän kuin kerran,  enkä saa heiltä  nytkään järkevää vastausta.

Puhutaan hiihtoloman läheisyydestä, artistien saatavuudesta ja pitkistä perinteistä.

Ongelma ei koske niin paljon Pyhä Winter Unpluggedia, joka palvelee enempi popin ja iskelmän ystäviä, kuin Ylläs Jazzia ja Pakkasukkoa, joiden yleisö on samaa.

Miksei toista voisi järjestää esimerkiksi helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna? Eriaikaisuus palvelisi paremmin jazz-ja blues-diggareita ja siitä molemmat hyötyisivät myös taloudellisesti?