Mika ja Olavi Virta Aamuin ja illoin-levyllä

Laulaja Mika Jefremoff on tunnetusti kova Olavi Virta-fani. Molemmilta hänen pitkäsoitoiltaan löytyy kappaleita mestarin ohjelmistosta, uusimmalta Aamuin ja illoin-albumilta Virran tuomaa ja Tiikerihai.

Samalla kun Mika on levyttänyt monipuolista iskelmää ja tanssimusiikkia, siinä ohessa hän on rakentanut tuottaja Pauli Ruuskasen kanssa myös Olavi-Virta-tribuuttilevyä. Sellaista ei olekaan ilmestynyt sitten Topi Sorsakosken Hurmio-albumin vuonna 1985.

– Meillä on materiaalia kovasti. Levytettyjen kappaleiden lisäksi kymmenkunta biisiä on jo laulukunnossa muun muassa Täysikuu, Rakkauden ruletti, Luonasi jos oisin, Lukittu ovi, Mustalaisruhtinatar ja Luonnonlapsi.

– Jos Seinäjoen tangokisassa en pärjää , niin loppukesästä laitetaan iso vaihde päälle ja tehdään levy vuoden päähän tästä, Jefremoff lupailee.

Tuoreen Aamuin ja illoin-pitkäsoiton Virran tuomaa-kappaleesta, Mikan levytys on vasta historian toinen,mutta Mikan esitys on ensimmäinen kuuntelunkestävä.

Vuonna 1963 Olavi Virta esitti kappaleen radio-ohjelmassa Jälkilöylyt, muttei sitä itse koskaan levyttänyt. Juontaja Heikki Kataja oli heittänyt mestarille kevyen haasteen. Kun Irmeli Mäkelä esitti ohjelmassa menestyslaulunsa Virran viemää, voisiko Virta tehdä tangon Virran tuomaa.

Virta ei ollut säveltänyt sitten vuoden 1954, mutta hän suostui. Syyksi pitkään taukoon on arveltu sitä, että aikalaiskritiikki moitti joitain hänen töitään ” soinnutukseltaan mielikuvituksettomiksi”. Virralle se oli arka paikka vielä pitkään. Hyvänä esimerkkinä Unto Monosen elämänkerrasta löytyvä tarina kosteasta illasta Helsingin Kosmoksessa vuonna 1961, jolloin Unto oli kerskaillut Virralle tangosäveltäjän taidoillaan väittäen, että hänen lisäkseen vain Toivo Kärki ymmärsi tangon päälle. Se loukkasi jo puolitusinaa tangoa säveltänyttä Virtaa siinä määrin, että loppuillasta herrat selvittivät välejään kadulla ja käsirysyn päätteeksi, Mononen jäi keräilemään särkyneiden silmälasiensa palasia.

Virran tuomaa -kappale ja sen myötä kaksi Jälkilöylyt radio-ohjelma löydettiin Yleisradion arkistoista vasta viime vuosikymmenellä ja tämä Virran viimeiseksi jäänyt itse tehty laulu päätyi sittemmin myös Olavi Virta –Arkistojen aarteita – Äänitteitä vuosilta 1944–1963-levylle, josta Mika sen löysi. Tiikerihain Aamuin ja illoin-albumilleen Jefremoff keksi helpommin.

– Katsoin televisiosta Olavi Virran muistokonserttia. Siinä Tiikerihain lauloi Kari Tapio ja steelkitaraa soitti Jari ”Heinä Nieminen. Siitä innostuin ja kun Heinä oli kitaroinut melkein kaiken esikoislevylleni, hänen stilikan soittoa oli saatava  seuraavalle, Mika kertoo.

Tiikerihain itse mestari Olavi Virta levytti vuonna 1955 ja silloin havajikitarassa oli Onni Gideon.

Muusikko Pentti Lasanen Virrasta: ”Virta ei koskaan teeskennellyt, etteikö laulaminen vaatisi työtä. Hänen oivaltamis- ja muuntautumiskyky yhdistettynä klassiseen laulutekniikkaan ja mielikuviin synnytti jotain sellaista, mitä kukaan muu kevyen musiikin laulajamme ei ole vielä tänä päivänäkään pystynyt saavuttamaan. Muistan hyvin, kun Ola antoi minullekin muutamia kuolemattomia opastuksia. Laulutekstin viivattiin tarkasti painatukset ja hengityskohdat. Hän oli pedantti ammattimies.”

PS. Tämän jutun pääkuvan otti Anne Angeria Norrlannin Radiosta