MATTI HYVÖSEN Kertokaa se hänelle-EP vuodelta 1961, nyt CD-levylle!

Matti Hyvönen

Juhannuksena 1961  järjestettiin Ounasvaaralla Suomen Robertino-laulukilpailu, jonka silloin 14-vuotias Matti  Hyvönen Rovaniemen Viirinkankaalta voitti ja oululainen yhtä nuori Jarmo Tuominen  tuli toiseksi.

Palkintona Hyvönen pääsi esiintymään Helsingin Linnanmäelle ja sieltä tie vei Åke Lindmanin koekuvauksiin, josta sitten tuli valituksi  Mauno Kuusistosta kertovan Kertokaa se hänelle-elokuvan nuoren laulajan rooliin.

Elokuva oli vuoden katsotuin ja Matista tuli Lapin ensimmäinen elokuvatähti ja yksi ensimmäisistä  levylaulajistamme, jonka laulut soivat 1961 ahkerasti radiossa.

Lauluja SF-elokuvasta Kertokaa se hänelle…-levyn hän teki Erkki Melakosken johdolla RCA:lle. EP-vinyyli sisälsi kansanlaulut Tukkipoika se polskuttaa, Iltalaulu, Jäi toiset aamulla nukkumaan ja Tammerkosken sillalla.

Nyt 59 vuotta myöhemmin Matti on saanut toteutettua pitkäaikaisen haaveensa ja samat laulut ovat nyt kuultavissa myös CD:llä. Kansia myöten levy on ”lähes yksyhteen” nuoren Matin esikoislevyn kanssa.

Kun Hyvönen oli päässyt äänenmurroksesta, laulamisesta tuli hänelle ammatti. Hän ehti keikkailla Lapissa muun muassa Jukka Lainkarin, Caravanin ja Dominon solistina, kunnes pääsi Jorma Weneskosken talliin, muutti etelään ja  levytytti vuosina 1966-1970 kaikkiaan 18 kappaletta.

Vuonna 1972 Hyvönen alkoi opiskella klassista laulua ja pääsi Tampereen Ooperaan. Hän työskenteli oopperataiteen parissa  kaksikymmentä vuotta ja musiikin aineenopettajana eri puolilla Suomea vuosina 1980-2013 . Nykyään hän viettää eläkepäiviä, talvet etelän auringossa ja kesät  Rovaniemellä.

Matin  Kertokaa se hänelle-CD:tä voi tilata osoitteesta mattihyvonen@gmail.com