Markuksen ensimmäinen idoli oli serkku Arto Tiesmaa

markuskrunegardparasLaulaja, lauluntekijä ja kitaristi Markus Krunegård on konsertoinut harvoin Suomessa. Viime lokakuussa hän esiintyi Helsingin legendaarisella Tavastia-klubilla, mutta Suomea hän on kiertänyt laajemmin viimeksi  yli vuosikymmen sitten ensimmäisen yhtyeensä Laakson kanssa.

Aina kun mahdollista Krunegårdilla on tapana viettää juhannus  lapsuuskesiensä maisemassa ja sukulaistensa kanssa Pellon Mämmilässä, sillä äidin puolelta hän kuuluu Syväniemen sukuun.

Tänä kesänä  Markus  on lupautunut myös konsertoimaan  lomareissullaan. Hän esiintyy  Pellon  Pyrevä-puistossa 18.6. klo 19.00.

Mukana hänellä on muusikko Lars Skoglund (katso video alla), joka on tehnyt paljon yhteistyötä paitsi  Markuksen, myös toisen ruotsalaistähden Lykke Liin kanssa, jonka musiikkia on kuultu niin Conan O´Brien showssa kuin tv-sarjassa Grayn anatomia.

Vuonna 2008  Markus julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Markusevangeliet ja se oli menestys. Ruotsissa esimerkiksi Dagens Nyheter vertasi sitä merkittävyydessään Bruce Springsteenin Born To Run-levyyn.

Seuraavana vuonna hän  teki historiaa julkaisemalla kaksi albumia, Prinsen av Peking ja Lev som en gris, dö som en hund, samana päivänä. Markuksen viimeisimmät pitkäsoitot  Mänslig värme ja Rastlöst  blod taas  ovat molemmat nousseet Ruotsin albumilistan kärkeen ja nostaneet hänen  suosion aivan uudelle tasolle.

Markusta arvostetaan erityisesti lauluntekijänä. Hän ui popin syvissä vesissä. Hänen tekstinsä puhuvat suoraan.  Ne ovat  verta ja lihaa ja niihin on helppo samaistua. Paitsi omaa kasvuaan  rokkarista perheenisäksi, aikuistumista, hän käsittelee muun muassa yksinäisyyttä, ahdistusta, kaipuuta ja läheisyyttä mutkattomasti.

-Minun lauluissa on mustaa huumoria, hiukan politiikkaa ja elämähän on kuolemista niin kuin Juice Leskinenkin laulaa, hyvin Suomen musiikkia tunteva Krunegård sanoi jo vuonna 2003, joten linja on pitänyt.

Laakso-yhtye oli tuolloin juuri julkaissut ensimmäisen albuminsa.  Hän lauloi levyllä ensi kertaa myös suomeksi kappaleen Loista laakso, mutta vasta viittä vuotta myöhemmin ilmestyi kokonainen suomenkielinen albumi Mämmilärock. Se äänitettiin viidessä päivässä Pellossa ja Suomen johtava rocklehti Soundi rankkasi sen vuoden 2007 parhaiden julkaisujen joukkoon.

Albumilla soi tietysti vahvana Tornionlaakso, mutta kaikilla hänen levyillään se kuuluu. Hänen läheisensä ovat myös mukana. Esimerkiksi viimeisimmällä Rastlöst blod-albumilla hän on omistanut laulun Helli pikkutytölleen ja hänen äitinsä Kyllikki on läsnä kappaleella Invandrare blues. Viimeisimällä videolla Du stör dig hårt på mig nähdään kuvissa  myös koko Markuksen perhe.

Suomalaisartisteista, Juicen lisäksi Markuksen suosikkeihin kuuluu tietenkin tärkeimpänä  omaa musiikkia tekevä serkku, tullimies Arto Tiesmaa, joka opetti hänelle muun muassa kitaransoiton alkeet, mutta myös Rauli ”Badding” Somerjoki, Irwin ja  Kauko Röyhkä.

MarkusKMeanTornionlaakso2004

Torkkari 2003 (Napsauta kuvaa!)

Ruotsissa hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Mauro Scoccon, Andreas Kleerupin, Veronica Maggion, Annika Norlinin ja Johnossin kanssa ja omien kiertueiden lisäksi esiintynyt Lars Winnerbäckin ja Kentin lämppärinä.

Markus Krunegårdin konserttiin saa lippuja ennakkoon Pellon Shoppelista ja Ylitornion Kelloliike-Kuituselta  a 15€ (150 skr)