Maailmanluokan kitaristi JOJJE WADENIUS Haaparannalle
jojje2

JOJJE WADENIUS

Ruotsi on kevyen musiikin mahtimaa ja tähtiä riittää joka lähtöön ja yksi heistä on mittavan kansainvälisen uran luonut, parhaiten kitaristina tunnettu George ”Jojje” Wadenius, joka täytti viime vuonna 70 vuotta.

Hänen soittoaan kuullaan  Norrbotten Big Bandin kanssa Haaparannan Folkets Husissä 8.3. klo 20.00. Suomen aikaa. Ohjelmassa on Jojjen  kunniaksi sävellettyä uutta musiikkia, jota he esittävät  yhdessä Ruotsin Tornionlaaksossa myös 9.3. Övertorneålla, 10.3. Kiirunassa ja 11.3. Jällivaarassa.

Jojje Wadenius nousi ruotsalaisten tietoon kertarysäyksellä 1960-luvun lopussa. Hän yhdisti rockia ja jazzia Made In Sweden-yhtyeessä ennenkuin fuusio-käsitettä oltiin edes keksitty.  Bändi teki kolmessa vuodessa 5 albumia! Kaupallista menestystä ei tullut, mutta luovuus oli huipussaan.  Tukholman muusiikkipiireissä Jojje oli ykköskitaristi ja kysyntää riitti niin soittoihin teatterissa kuin studiossakin. Hän oli mukana muun muassa Pugh Rogefeldtin Ruotsi-rockin merkkialbumilla Ja dä ä dä ja jossain välissä hän teki klassisen lastenlevynkin Goda Goda.

Menestystä kotimaassa riitti ja arvostettuja Grammis-palkintoja Jojje sai useammankin. Kuitenkin joulun alla 1971 Wadenius sai amerikkalaisystävä kitaristi-laulaja Stefan Grossmannilta puhelinsoiton. Hän ilmoitti, että Blood, Sweat & Tears etsii kitaristia. Hän vastasi haasteeseen ja lensi New Yorkiin ja läpäisi koesoiton ja tuli valituksi. Se oli alku hänen kansainväliselle uralle ja Jojje oli mukana yhtyeen kiertueilla ja viidellä albumilla.

Vuonna 1975 hän palasi takaisin Ruotsiin ja kokosi uudelleen Made In Sweden-yhtyeensä, josta muutaman miesvaihdoksen jälkeen muodostui superyhtye, jossa olivat mukana Tommy Körberg, Pekka Pohjola, Vesa Aaltonen ja Wlodek GulgowskiTarinan mukaan, yhtyettä pyydettiin jopa ABBAn taustayhtyeeksi, mutta Jojje hajotti bändin Körbergin jätettyä yhtyeen.

Hän palasi New Yorkiin kolmen vuoden poissaolon jälkeen. Keikkaa oli huonosti, mutta onni potkaisi, sillä legendaarinen tv-show Saturday Night Live etsi kitaristia ja hän sai pestin. Yhtye oli täynnä huippusoittajia muun muassa Marcus Miller ja David Sanborn ja ohjelman kautta Jojjella avautui kontakteja moneen suuntaan. Kiertueita ja levytyksiä oli muun muassa Simon & Garfunkelin, Steely Danin, Roberta Flackin, Aretha Franklinin ja Luther Vandrossin kanssa. Hän teki myös paljon mainosmusiikkia.

25 Amerikan vuoden jälkeen Wadenius palasi juurilleen ja hän asuu nykyään Oslossa. Eläkkeelle hän ei ole vetäytynyt, vaan on edelleen aktiivinen paitsi soittajana, myös tuottajana. Hän on suosittu myös opettajana. Hän luennoi ja pitää workshoppeja.

Kolmetoistavuotiaana Jojje Wadenius sai ensimmäisen kitaransa ja kipinän antoi Wes Montgomery. Yksi hänen lavabravuureistaan onkin ollut läpi vuosikymmenten Wesin tyylillä soitettu  Beatles-klassikko A day in the life, joka tässä alla.