Maailman pienin jazzfestivaali pääsiäisenä Sallassa
Saijazz16 -juliste

Saijazz järjestetään taas pääsiäislauantaina 26.3. alkaen klo 20.00 Saija-Pirtillä ja sunnuntaina 27.3 kirkkokonsertilla kello 18.00 Sallan kirkossa.

Saijazzeilla on kolme esiintyjää, jotka kaikki sopivat hienosti Saija kylätalon tunnelmaan. Kertaakaan ei vuodesta 1996 alkaneen Saijazzin historian aikana ole yleisö pettynyt tunnelmaan tai esiintyjiin. Yleisö osaa odottaa rehellistä musiikillista osaamista, arvostaa yllätyksiä ja ottaa esiintyjät syleilyynsä saaden nämä tuntemaan itsensä tervetulleiksi. Tällä kertaa ovat vuorossa Lapland-Balkan, yllättävä kantele laulun kera ja sokerina pohjalla tuttu Jukka Perko Trio. Lipunmyynti on alkanut, helpoimmin lipun saa netistä osoitteesta lipputoimisto.fi.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha tulee Lapista – Sallasta, Inarista ja Rovaniemeltä. Musiikki on monissa liemissä marinoitu erikoisuus, missä voi kuulla kaikuja Balkanin mustalaisrytmeistä, venäläisistä romansseista ja vanhasta suomalaisesta iskelmästä. Laulut ovat pääasiassa omia. Sanoitusten johtoaiheena on tietysti rakkaus, mutta myös muut elämän keskeiset kysymykset – kaiken katoavaisuus, muistojen pettävä hehku, maailmallisen onnen häilyvyys ja kunnianhimojemme lopullinen turhuus – tulevat käsitellyiksi. Sävelissä ja rytmeistä kietoutuvat toisiinsa ilo ja suru erottamattomaksi kudelmaksi, joka saa tanssijalan vipattamaan!

Väärä raha perustettiin vuonna 2009. Se on julkaissut kolme pitkäsoittoa ja keikkaillut peräti 11 eri maassa. Ja aina on toiminut kuin väärä raha – vieläpä itse Balkanin festivaaleilla. Yhtyeen jäsenet ovat: Jaakko Laitinen, laulu, Jarkko Niemelä, trumpetti, buzuki, alttotorvi, Marko Roininen, haitari, Tuomo Kuure, kontrabasso ja Janne Hast, rummut. Jarkko Niemelä pitää itseään sallalaisena, koska on täällä käynyt peruskoulun ja muuttanut sen jälkeen Rovaniemelle.

Ida Elinan musiikkimaailma tihkuu jazzia, poppia, soulia ja gospelia. Kanteleensoittajana hänen täytyy koukuttaa yleisö jollain tutulla, mutta tämä ei tarkoita ikivanhaa kansanmusiikkia vaan voisi Saijalla olla vaikka James Bond -teema, Michael Jacksonin Billie Jean tai Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija. Mikä se onkin, lipun ostaneet tulevat olemaan myytyjä hänen edessään. Ida Elinan myötä innostumme kantelemusiikista ja vahvasta tulkinnasta, heittäydymme ja rikastumme uudella kokemuksella; onko tämä tottakaan.

Ida Elina on opiskellut Sibelius-akatemiassa, voittanut vuonna 2011 järjestetyn ensimmäisen Suomessa järjestetyn kansainvälisen kantelekilpailun ja julkaissut kolme levyä, viimeisimpänä viime vuonna CD: n Hello Worldin. Hänestä on tullut kanteleensoiton uudistaja, joka alkoi esittää poppia ja muuta rytmimusiikkia pelkällä kanteleella säestäen.

Ida Elina on tottunut esiintymään monenlaisissa paikoissa; Saijan lisäksi hän esiintyy sunnuntaina 27.3. klo 18.00 Sallan kirkossa. Tällöin ohjelmistossa on enemmän gospel-musiikkia, ehkäpä myös virsi Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

Jukka Perko on Saijalla tuttu, kuin oma poika. Hän on ollut mukana alusta eli Aahon ajoista saakka, tuonut Saijalle huikeita bändejä ja hänet muistetaan Vesku Loirista. Ehkä kuitenkin parhaiten ikimuistetaan Jukan saksofonisoolot, jotka jäävät kaikumaan Saijan kylätalolle ja tyytyväisen yleisön mieliin, kun pääsiäislauantain konsertti on päättynyt.

Saksofonisti Jukka Perko soitti itsensä jazzkansan tietoisuuteen teini-ikäisenä Pori Jazz-festivaaleilla, seuraavana vuonna hän soitti jo Dizzy Gillespien bändissä. Ja sillä tiellä ollaan. Olavi Virran musiikki, Avaran ja Kuhmon Chamber Orchestran kanssa soitetut virret, lukuisat konsertit isommilla ja pienemmillä kokoonpanoilla ovat koulineet Jukka Perkosta arvostetun ja monipuolisen muusikon, jolla on ymmärrystä sille, mistä elämässä on kysymys: tasapainottelusta täydellisyyden tavoittelemisen ja keskeneräisyyden hyväksymisen välillä.

Tällä kertaa Saijazz esittelee triossa basisti Antti Lötjösen, jonka bändeihin kuuluu mm. Ilmiliekki Quartet ja Five Corners Quintet. Oma yhtye on Antti Lötjönen Quartet East. Hän on opiskellut Sibelius-akatemiassa. Hänet tunnetaan myös monista muista yhtyeistä ja omista sävellyksistä.

Teppo Mäkynen on myöskin opiskellut Sibelius-akatemian jazzmusiikki linjalla. Jukka Perkon kanssa tiet yhtyivät jo Perkon ja Pyysalon Poppoo-yhtyeessä vuonna 1996. Mäkynen omista bändeistä muistetaan Teddy Rok Seven ja The Stance Brothers. Nämä ovat saavuttaneet myös maailmalla kuuluisuutta Japania myöten.

Mäkynen soittaa Jukka Perko Jazztetissa rumpuja. Hän on saanut Jazz-liiton Yrjö-palkinnon vuonna 2007 ja hänet on valittu Jazz-rytmit -lehden kriitikkoäänestyksessä kuudesti parhaaksi rumpaliksi.