Maailmalta: NAZARETH, SWEET, SANTANA, VAN MORRISON, KEITH RICHARDS & KEN HENSLEY

Naz15Rovaniemellä joulukuun 12. päivä Rockin Christmas-tapahtumassa Lappi Areenalla esiintyvän NAZARETH-yhtyeen piti tulla pohjoiseen jo viime vuonna, mutta esiintyminen peruuntui laulaja Linton Osbornen ”ääniongelmien vuoksi”.

Todellisuudessa Osborne ei sopeutunut Nazarethiin ja yhtyeen laulajan tontin täyttää nykyään Carl Sentance, joka on vaikuttanut aiemmin muun muassa Geezer Butler Bandissä ja Krokuksessa. Ennen häntä paikkaa tarjottiin myös ruotsalaiselle Sören ”Sulo” Karlssonille (Diamond Dogs, The Crunch), mutta tämä kieltäytyi kunniasta.

Nazarethin alkuperäinen laulaja ja yhtyeen ehdoton tavaramerkki oli raspisesta äänestään tunnettu Dan McCafferty, joka jäi eläkkeelle pari vuotta sitten terveydellisistä syistä.

Nazareth on toiminut esikuvana lukuisille rock-yhtyeille. Esimerkiksi AC/DC ja Guns ’N Roses ovat nimenneet sen yhdeksi innoittajaksi. Yhtye tulee Skotlannista ja se nautti suurta suosiota 1970-luvulla  muun muassa lauluillaan  Love hurtsBad Bad Boy, Hair of the dog, Broken down angel ja This flight tonight ja Razamanaz.

Lokakuun 16. päivä yhtyeeltä ilmestyy DVD No Means Of Escape, joka kertoo Nazarethin koko tarinan sen perustamisesta 1968 tähän päivään. Se sisältää myös tuoreen Lontoon kuuluilla Metropolis-studioilla kuvatun liveosuuden ja  laulaja Dan McCaffertyn ja basisti Pete Agnewn syvähaastattelut, joista viimemainittu on nykyään ainut alkuperäisjäsen yhtyeessä.

SWEETIN  kitaristi-laulaja Andy Scott on kertonut yhtyeensä lopettavan tänä vuonna säännöllisen keikkailun ja keskittyvänsä jatkossa pääasiassa isompiin nostalgiatapahtumiin.

Andy haluaa tehdä jotain muuta ja tällainen on  Power Three-trio Suzi Quatron ja Slade-rumpali Don Powellin kanssa, joilta ensi vuonna on tulossa sekä albumi että  kiertue.

Ensi vuonna Andy osallistuu myös Rock Meets Classic-kiertueelle, jossa on mukana edustus Uriah Heepistä ja Europesta. He esiintyvät Prahan sinfoniaorkesterin kanssa 16 kaupungissa Saksassa ja Sveitsissä.

Syyskuun 11.päivä  Sony julkaisee Sweetin urasta kolmois-DVD:n Action-The Definitive Story, joka sisältää paljon ennenjulkaisematonta kuvamateriaalia.

Klassisesta 1970-luvun Sweet-kokoonpanosta on elossa Andyn lisäksi vielä  basisti Steve Priest, joka jatkaa edelleen ja esittää Sweetin pophittejä tahollaan.

https://www.youtube.com/watch?v=CDY-9oF5z3Y

Parin vuoden ajan Carlos Santana on tehnyt uutta levyä alkuaikojensa soittajien kanssa, jotka auttoivat häntä tiellä tähtiin. Woodstock-leffasta ja Abraxas-albumin SANTANA-muusikoista ovat mukana urkuri Gregg Rolie, rumpali Michael Shrieve ja  lyömäsoittaja Michael Carabello. Kolmannella pitkäsoitolla bändiin tuli toiseksi kitaristiksi Neal Schon, jota voidaan sanoa comeback-kokoonpanon puuhamieheksi.

Santana IV-albumi ilmestyy viimeistään ensi keväänä ja sillä kuullaan laulajana ainakin Ronnie Isleya. Carlosin suunnitelmissa on lähteä Nealin bändin Journeyn kanssa nostalgiahenkiselle maailmankiertueelle, mitä jokainen fani varmasti tervehtii ilolla. Hänellä on levytyssuunnitelmia myös rumpalivaimonsa  Cindy Blackman Santanan kanssa, joka on kiertänyt viime ajat Lenny Kravitzin kanssa.

https://www.youtube.com/watch?v=Ij4gc8iBDaI

Viime maanantaina 70-vuotta täyttäneen kultakurkun VAN MORRISONIN synttäreitä juhlittiin hänen kotikaupungissaan Belfastissa viikko , jonka huipennus oli loppuunmyyty konsertti  Cyprus Avenuella, josta supertähti on tehnyt laulunkin.

Tänä vuonna Van Morrison on saanut  ritarin arvonimen kuningatar Elisabethilta vaikutuksestaan populaarimusiikkiin ja kesäkuussa New Yorkissa hänet palkittiin Songwriters Hall of Fame –gaalassa arvostetulla Johnny Mercer Awardsilla. Aiemmin  häntä on muistettu Brit Awards –elämäntyöpalkinnolla sekä kutsuttu Rock And Roll Hall of Fameen sekä Songwriters Hall of Fameen. Lisäksi Van the Man on saanut uransa varrella kuusi Grammya.

Syntymäpäivän kunniaksi Legacy Recordings julkaisi uuden Essential Van Morrison –tuplakokoelman, mikä sisältää 37 kappaletta irlantilaislaulajan uralta.

Samalla koko Vanin musiikkikataloogi on siirtynyt Sony Musicille, mikä kattaa legendan julkaisut yli 50 vuoden ajalta, joten tulossa on uusia julkaisuja,  kokoelmia sekä erityisjulkaisuja

Aluksi 36 Van Morrison –albumia on julkaistu digitaalisesti, joita voi kuunnella  Spotifysta!

https://www.youtube.com/watch?v=rm0MihmJvvE

70-vuotiaiden kerhoon kuuluvat jo myös KEITH RICHARDS ja KEN HENSLEY.

Syyskuun 18. päivä palkitaan 23 vuoden odotus, sillä tuolloin  Rollari-Keith julkaisee kolmannen sooloalbuminsa Crosseyed Heart.  Main Offender ilmestyi 1988 ja Talk Is Cheap  1992.

Kapellimestarina toimii edelleen Keithin luottomies rumpali Steve Jordan ja muina vieraina muun muassa Norah Jones Illusion-duetossa, kosketinsoittaja Ivan Neville Love overdue-reggaessa ja jo edesmennyt Bruce Springsteen-fonisti Bobby Keys Blues in the morning-boogiessa.

Uriah Heepin 1970-luvun hittibiisien pääasiallinen kätilö, kosketinsoittaja Ken Hensley, palaa yhtyeen riveihin yhden keikan ajaksi Crocus City Hallissa Moskovassa 15. lokakuuta. Viimeksi hän esiintyi Uriah Heepin kanssa vuonna 2001. Harvinaislaatuisessa konsertissa on mukana myös rumpali Lee Kerslake, joka jätti Uriah Heepin 2007. Uutisen kertoi ensimmäisenä Uriah Heep Suomi Finland-sivusto. Jos kiinnostaa,  osta konserttilippu täältä!