LIVE: TUOMARI NURMIO, Dumari, uusi albumi ja muisto läheltä Pelloa
TuomariNurmioPakkasukko15

Tuomari Nurmio Merihovissa Päivikin ”tarkkailevan korvan” alla

LIVE2 Pakkasukko Blues N´Jazzin nimekkäin artisti Tuomari Nurmio esiintyi eilen Merihovissa ja ravintolasali oli tupaten täynnä.

Nurmio esiintyi alastomimmillaan, mutta miehen karisma, omintakeinen kitarointi ja jalalla hakattu rytmi kantoivat. Vielä silloinkin, kun Lasten mehuhetkessä musta enkeli vei  Tuomarin  kitarasta kielen.

Nurmio  joutui tsemppaamaan, mutta  seuraavaksi esitetty Dumari-biisi tuli entistä paremmin kuorestaan. Hän tamppasi tekstiään,  kitara löi kipinää, sormista nahka lähti  ja seuraväki  vastasi  mestarin huutoon.

Nurmion voima on sanoissa.  Lappilaisräppäri Talonpoika Lalli nimesi Dumarin Suomen parhaaksi räptekstiksi. Nuoren polven lisäksi Nurmio  puhuttelee niin kulttuurisnobeja kuin duunareitakin.  Aikalaisistaan Juicesta, Hectorista ja Davesta hän  on eniten runoilija.

Tuomari  Nurmio lauloi Merihovissa sekä englanniksi että suomeksi, eikä se yleisöä haitannut. Tuomarin räyhähenki eli ja kaikki upposi, myös Ramona, Kova luu, Ankara, Kurja matkamies maan, Paavi roskapankissa ja  Oi mutsi mutsi.

Settinsä alussa Tuomari Nurmio mainitsi piakkoin ilmestyvästä englanninkielisestä albumista. Judge Bone tekee paluun levyllä seitsemän vuoden tauon jälkeen. Rumpali Doc Hillin tilalla on vain yhtye Hoedown, jonka yhteislevy Mountain Information kosketinsoittaja Jukka Gustavsonin kanssa on yksi veteraanin uran parhaista.

– Tiesin, että Hoedown on hieno yhtye, mutta kyllä yhteistyö silti ylitti mun odotukset, ja bändi myös on innoissaan, Tuomari  sanailee tyytyväisenä.

Edellinen Big Bear`s Gate-albumi ilmestyi Pistepirkkojen Bone Voyage-levy-yhtiön kautta ja sen myötä Tuomari pääsi heittämään yhtyeen lämppärinä myös keikkaa ulkomailla. Hän nautti, kun pääsi esiintymään neitseelliselle yleisölle ja odottaa sitä nytkin.

Kemissä Tuomari Nurmio muistelee esiintyneensä viimeksi vuonna 2009.

– Oulussa käyn pari kertaa vuodessa, mutta pohjoisempana harvemmin. Kemissä olin mukana sarjakuvafestareilla. Se oli ihan hauskaa. Oltiin duokeikalla paremman puoliskoni, henkilääkäri Dr Lizan kanssa.

Jonkin verran Tuomari sanoo tehneensä keikkaa pohjoisempanakin Rovaniemellä ja Lapin hiihtokeskuksissa, mutta mieluummin hän esiintyy kotikulmilla, kun samalla liksalla säästyy vuorokauden matkustelulta.

– Tykkään hiihtää metsässä ja katsella maisemia, mutta mitään erityistä rakkaussuhdetta Lappiin mulla ei ole.

– Tosin 14-vuotiaana olin lähellä Pelloa kesävieraana. Olin pöllinkuorinnassa ja tukkeja karsimassa myös. Se on ainoa kerta kun olen ollut pitempään kesäaikaan pohjoisessa. Siitä jäi paljon hyviä muistoja, Tuomari Nurmio rupattelee, ja valittelee kiireitään. Kemin keikan jälkeen Helsingissä odottavat muuttopuuhat ja tulevan albumin viimeistely.