LIVE: Black Motor vei kuuntelijan vierailulle neljään maanosaan!
BlackMotorJukkaPiiroinen

BLACK MOTOR Tornion Kerhoravintolassa (Kuva: Jukka Piiroinen)

RiversideJazz

Tamperelaisen Black Motorin konsertti Torniossa  7. marraskuuta  osoitti jälleen kerran, kuinka vahva ja taitava esiintyjä voi viedä  kuulijan mukanaan sfääreihin jopa hiljaisena arki-iltana.

Black Motor sai yleisönsä hiljentymään ja siirtymään kanssamatkustajaksi yli mannerten rajojen. Kun tuli viimeisen kappaleen ja encoren aika, oli perille saavuttu herkissä, mutta samalla riemukkaissa tunnelmissa. Musiikille ensikertalainenkin: Tätäkö on ”free” jazz?

Jos et ollut paikalla, voin mainita, että trio pitää kuulla livenä, sen musiikkia ei voi, eikä pidäkään karsinoida, sen verran laajan spektrin yhtyeessä 9 vuotta soittaneet ja levyttäneet Simo Laihonen (rummut ja lyömäsoittimet), Sami Sippola (saksofoni) ja Ville Rauhala (kontrabasso) soitossaan ja ilmaisussaan hallitsevat.

Oma musiikki (kymmenkunta levyllistä yhdeksän vuoden ajalta) on pääosassa, ja usein osa ”maailmanmateriasta” syntyy lavalla, niin nytkin. Seassa kuulimme klassikoita ja vaikutteita vuosikymmenten varrelta, mutta niissä oli oma, tunnistettava, taidokas ja herkkä, vaan ei taiteileva, korostus.

Soitinten notkea ja ilmava käsittely ei asettanut rajoja, olipa kyseessä afrikkalainen, amerikkalainen, eurooppalainen, tai idästä ja Aasiasta rytmistä ja musiikillista juonta ja maustetta ammentava keitos, tarvitseehan musiikkimatkalainen ravintoakin! Jälleen kerran, musiikin analyysin sijaan suosittelen siitä nauttimista!

Seuraavaksi siis tallenteiden pariin, ja koska Black Motorin levytetty tuotanto koostuu mielestäni hyvin monipuolisesta ja laaja-alaisesta materiaalista, ja suosittelen välitöntä tutustumista niistä viimeisimpiin. Diggarille tiedoksi, että niitä löytyy myös vinyylinä.

TEKSTI: Riverside Jazzin pj Pekka Oinonen

www.riversidejazz.fi