Levy: Vallaton THE BOTHERERS ei kuvia kumarra

THE BOTHERERS: Roku Rousu, Mäsa Yardse Kenttälä ja Laser Junnila

           

THE BOTHERERS The 1st Shards (Mielilevyt)

Oululainen The Botherers-trio saa pään pyörälle.  Yhtyeen esikoisalbumi The 1st Shards on kokoelma, jonka lauluissa on aimo annos pelimannihenkeä. Aitoa asiaa, joka pyllistää riemukkaasti genre-rajoille ja nykyajan homogeeniselle ilmaisulle.

Moses Hazy-, Ruotomieli- ja Villi Huhu-yhtyeistä tuttujen naamojen Roku Rousun, Mäsa Yardse Kenttälän ja Laser Junnilan muodostama trio kulki aiemmin nimellä Sweat Shop Boys, mutta nimestä luovuttiin. Vitsi vanheni ja valittiin vaikeammin lausuttava the Botherers.

Kaksi vuotta yhdessä ja yhtyeen uhmaikä on jo taakse jäänyttä elämää. Yhteissoitto on  hyppysissä, mutta edelleen eletään kuin pellossa. Leikkisyys on tallessa. Välillä rallataan talla pohjassa, mutta välillä otetaan iisimmin.

Isolla kauhalla hämmennetään, seremoniamestarina  torniolaislähtöinen kitaristi-laulaja Roku Rousu, jonka on helppo kuvitella silinterihattu päähän, johtamaan sirkustrioaan. Vaikka hän varmasti pärjäisi soolona, hän tuntuu viihtyvän paremmin yhtyeissä.

Hänen laulustaan, monelle tulee mieleen 22. Pistepirkko, minulle ei. Näin roots-friikille The 1st Shards-levyn  kosminen aloitus  Far away from home paiskaa takauman Canned Heatin edesmenneeseen Blind Owliin ja  vieläkin loistavamman Codeine bluesin  juoni  rakentuu kuin parhaassa Ry Cooder-elokuvamusassa. Siinä Rokun laulu kuulostaa John Lennonilta ja sama tunne on myös Cinnnamon Starsissa.

Laser Junnilan Farfisat on kuuluva osa Botherers-soundia ja ne antavat kyytiä riehakkaaseen piipaarymistelyyn Bad cops/Good luck, mutta suoralta kädeltä, jos saisin päättää, radioiden voimasoittoon laittaisin biisin Cheap gasoline. Herran aikoihin, en niin mainiota poppibiisiä ole kuullut. – Elvis Costello & Attractions-laatua.

The Botherers: Eternal Vappu Tour

30.4. Bingo, Oulu
1.5. Voimala 1889:n avajaiset, Oulu
2.5. Siltanen, Helsinki (+ Merries)
3.5. Dynamo, Turku (+ Pienet Koirat+ Kuumat Siivet)
4.5. O`Hara`s Freehouse, Tampere (+ Kotoisat Sävyt)