Levy: TALONPOIKA LALLI, matkalla Lapissa

★ TALONPOIKA LALLI alias Lalli Mikko Henrikki Mustakallio ★ Syntynyt Ivalossa 1989 ★ Varttunut aikuiseksi Turussa ja Ylitorniolla ★ Vanhemmat taidemaalari Pekka Hermanni Kyrö ja kirjailija, tutkija, kanttori Marja Mustakallio ★ Ekat räppiriimit yläasteella Ylitorniolla ja eka biisi Kirkkain tähti vuonna 2005 ★ Valmistunut talonrakentajaksi Rovaniemeltä, musiikkiteknologin opinnot Torniossa toistaiseksi keskeyttänyt ★ Julkaissut aiemmin mixtape-levyt Talonpoika Lalli (2007) ja Lallin Kumautus (2009) ★ Rovaniemelle omistetun Kaupunki kasvaa-rapvideon nähnyt jo lähes 75 000 katselijaa ★ Fiitannut Jarkko Honkasen keikoilla ja Miljoona ruusua-videolla, myös  esiintynyt Asan, Ailu Vallen, Hannibal Starkin, Marjo Leinosen ja The Meänlandin kanssa ★ 2014 Väylän Pyörteen lukijat palkitsivat Lapin historian ensimmäisellä KEKSI-musiikkipalkinnolla ★

TALONPOIKA LALLI: Ympäri Kairaa (Sompoka records)

Lapin puolesta läppää nakkaan, eikä meikäläisen monttu pälättämästä lakkaa

Vihdoinkin Talonpoika Lallin esikoisalbumi Ympäri Kairaa soi levylautasella. OUJEE! Ei muuta kun kuumaa kahvia kuksaan ja pelit soihmaan.

Lalli raidaa vihreällä Hiluxilla ympäri kairaa ja vie kuulijan matkalle Lappiin.

Hänen tekstit syntyvät kaikesta nähdystä ja itsekoetusta, joten sanasepän kutsumus ei laske kilometrejä.  Kun kutsu käy, tie vie Lallin tuon tuosta  Torniosta tuntureiden taakse, keikalle ja muutenkin. Räppäriä lainaten ”Mitä jää, jos ei pääse elämään?”

Pitkään Ympäri Kairaa-levyä työstettiin Pop & Jazz Konservatorio Lappian studiolla, Torniossa.  Tunnettujen vierailijoiden, hauskassa Pottuja kattilaan-biisissä-sanailevan Suomen Balkan-kunkun Jaakko Laitisen ja Tähtilaivoissa fiittaavan Stepan lisäksi haaviin tarttui  nuoria lahjakkaita  opinahjon opiskelijoita.

Levyn ehdoton helmi on rakkauden rakovalkea Kuume, johon Lalli on tehnyt tekstin Saaga Sees`in kanssa ja jossa hänen kaverina on persoonallisen äänen omaava Eveliina Kuusijärvi. Muista pitkäsoitolla esiintyvistä Lappian entisistä muusikko-opiskelijoista täytyy mainita myös Pentti Väisänen, Aino Mero ja Heikki Isoniemi.

Lallin huumori, kekseliäät leikittelevät kielikuvat pitävät mielenkiinnon yllä. Rap-genreä tuntemattomallekin, Lallin Ympäri Kairaa-albumi aukeaa. Ylityöläisen arjesta Lalli siirtyy viikonlopun viettoon Hilux-kiesin päälle, Takaisin Tanhuaan ja  lystinpitoon, mutta hän näyttää myös vakavamman puolensa, tarinassa Jessejäbästä ja Tähtilaivat-biisissä, jossa hän pohtii maailmanmenoa.

Musiikillisestikin Lallin pelinavaus vakuuttaa. Räpille ominaiseen tapaan oman musan sekaan lisätään, hyviä klassisia rytmi- ja sanakoukkuja. Ylityöläinen-kappaleen goin`down, down, down-taustalaulu koukuttaa. Sitä ovat käyttäneet onnistuneesti myös artistit JJ Calesta Albert  Kingiin. Lisäksi  Hilux-biisin Men At Workin Down under-tyyliset rytmitykset tuovat eloa levyn musiikkikirjoon.