Levy: JARTSE TUOMINEN loihtii melodioita isolla kädellä

JartseCD16bLEVYarvioJARTSE TUOMINEN Untold Stories (MIG)
★★★★

Kitaristi Jartse Tuominen julkaisi kymmenisen vuotta sitten Ylläs Jazz Bluesissa edellisen levynsä Time of Change.  Silloin tämä Lapin ystävä määritti  musiikkinsa tyyliin: ” Joe Satriani kohtaa Al Di Meolan”

Uudella Untold Stories-levyllä Jartse  jatkaa valitsemallaan tiellä. Monipuolinen muusikko lataa voimalla ja herkkyydellä jazzia, rockia ja raskaampaakin. Esimerkiksi Farewell-kappale  on Jartsen kunnianosoitus  Gary Moorelle.

Kuitenkin vahvimmillaan Tuominen on jylhissä balladeissa Untold ja Time to go.  Hän maalaa laajoja kaaria isolla pensselillä. Kuullaan muhkeaa kitarointia. Jos Carlos Santanaa kutsutaan melodian mestariksi, niin saman tittelin ansaitsee myös Tuominen.  Hän loihtii omista suomalaisista juuristaan kauniit melodiat, joissa soi suomalaisen kansanmusiikin pohjavire, häivähdys Piirpauke-folklorea. Näin on käynyt ennenkin. Kukapa ei muistaisi Jartsen hienoa Northern lights-instrumentaalia.

Mainio vastapaino Jartsen melankolisille kappaleille ovat sitten  monitahtinen Yeah right ja leikkisä Simppa goes to Töysä


Nykyisin Jartse Tuominen on kansainvälisen tason kitaristi, jolla on sponsorisopimus Gibson-kitaramerkin kanssa, mikä avittaa osaltaan Untold Stories-albumin leviämistä maailmalle. Hän asuu suurimman osan vuotta Teksasissa, mutta keikkailee myös Suomessa.

Jartse1bLauantaina 12.3. hän päättää  levynjulkistamiskiertueensa Oulun ravintola Tähteen, jonka jälkeen hän suunnistaa Saksaan. Untold Stories ilmestyy kaikkiaan parissakymmenessä maassa ja kuukauden päästä Amerikan julkaisu tapahtuu tamperelaisen nykyisessä kotikaupungissa San Antoniossa.

Untold Stories-levyllä  Tuomisen taustalla soittavat kosketinsoittaja Pekka Siistonen ja paljon käytetty luottokomppi: basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen. Amerikan päästä mukana levyllä ovat muusikot Steve Bernal ja Brannen Temple, joista viimemainittu on keikkaillut muun muassa Eric Burdonin, Chaka Khanin ja Robben Fordin kanssa.

Monipuolisen Jartsen historiasta vielä sen verran,  että kultaa hän on saanut tunnusmelodiasta Musta Sade-tv-sarjaan ja versiosta Anssi Tikamäen Balladista elokuvaan Klaani, joka löytyy Takorautaa-levyltä.

Useimmat muistavat hänet myös 1999 julkaistusta levystä Black & Blue,  jossa hän yhdisti Unto Monosen ja  Toivo Kärjen klassisimmat  tangot bluesiin. Studioon  Tuominen sai haalittua legendaarisen Vox-urkurin Augie Meyersin(x-Sir Douglas Quintet, x-Texas Tornadoes)  yhtyeen muusikoita ja lopputulos on klassikko.