Levy: JARKKO HONKASEN & TAIGAN tanssiinkutsun yllätys Miljoona ruusua Talonpoika Lallin kanssa
LalliJarkkoH

Jarkko Honkanen ja Talonpoika Lalli (kuva:Sami Mikko Juhani Aikioniemi)

LEVYarvioJARKKO HONKANEN TAIGA Kaipuun kyyneleitä

Laulaja Jarkko Honkanen on muuttanut puheensa teoiksi Taiga-yhtyeensä kanssa ja tehnyt loistavan albumin Kaipuun kyyneleitä, josta ei väriä puutu.

 Vuosi sitten hän kirjoitti huolestuneena omasta ja muiden tanssimuusikoiden toimeentulosta  HITIT-nettilehdessä Joko viimeinen valssi soi?-otsikon alla muun muassa:

 ”Meidän on pakko viimein karistaa vanhat kaavat ja monipuolistua. Repiä itsemme irti kaavamaisista kahleista ja muuttaa tanssimusiikki vastaamaan tämän päivän 30–50 -vuotiaiden tarpeita, unohtamatta kuitenkaan perinteitä.”

Näin Jarkko Honkanen & Taiga tekeekin. Kaipuun kyyneleitä-albumin laulut sopivat tanssittaviksi, mutta ne ovat myös viihdyttävää kuultavaa.

Puhtaasti lappilaisen levyn huikein irtiotto on ilman muuta Vera Teleniuksen tunnetuksi tekemä Miljoona ruusua, jossa Jarkko saa kaveriksi räppäri Talonpoika Lallin, joka fiittaa ja niittaa lauluun oman lemmenlorunsa. Keikoilla biisi on toiminut ja nyt myös levyllä ja videollakin. Loistava veto!

Jarkon äänelle country-iskelmä sopii ja ilman muuta lännen lauluja kannattaa myös viljellä. Nimilaulun Kotiseutu Peräpohjolassa-henkinen teksti vetoaa varmasti moniin juuriltaan poismuuttaneille, Saavuttamaton-laulu vie mukanaan vetävän juna-kompin kera ja kipakka Tyttö tumma Pohjanmaan taas  saa tanssijat helpostikin jiihaa-huutoihin.

JarkkoHonkanenCD16Jarkolta taipuu herkistelykin. Monen mielestä Tarja Ylitalon 1980-luvun yksi koskettavimmista esityksistä on alun perin ranskalainen Sittenkin vain sinä Juha Vainion tekstillä. Se saa nyt huomattavasti rikkaamman sovituksen, joka kasvaa alun pianointrosta mahtiballadiksi.

Kaipuun kyyneleitä-levyä kuunnellessa  aistii, että näitä lauluja on ollut varmasti mukava purkittaa. Tyylistä toiseen lappilaissoittajat vaihtavat sujuvasti, mutta laulujen sisälläkin tapahtuu. Niitä ei vain soiteta läpi  ja  silloin kun taitavat muusikot ovat kyseessä ja perusasiat kunnossa, muurien ylittäminenkin onnistuu.

Jokainen muusikko pääsee levyllä myös näyttämään parastaan. Pitkän linjan tanssiyhtyeessä Channel Fourissa soittanut Risto Mattanen osoittaa kitaristina monipuolisuutensa kautta koko levyn. Basisti Tero Ylisirkka on tehnyt levylle kaksikin kappaletta ja rumpali, Tenavatähti-kisasta aikuiseksi kasvanut Matias Sassali laulaa sametinpehmeästi laulun Ja sitä kesää ei tuulet tee.

Yhdessä Jarkko Honkanen Taiga-orkesterinsa kanssa  on liekeissä rockpotpurissa, jossa kuullaan kappaleet Punkkua, Rokaten tieni meen ja Mä oon rockkuningas ja albumin piiloraidalla Hulivili-humpassa, jolla päästellään rillumarei-hengessä pääsolistina Tero.

Kaikinpuolin hieno albumi. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa myöntävästi Jarkon tanssiinkutsuun ja Kaipuun kyyneleitä-levyn laulut saavat myös  paljon radiosoittoa.