LEVY: Arja Havakka ei himmaile

Arja Havakka: Joki ja tuuli (AXR Music Oy) ☼☼☼☼

Hyvin laulettua ja soitettua musiikkia on aina ilo kuunnella. Iskelmä-Suomi voi hyvin,nykyinenkin, kun Arja Havakan Joki ja tuuli-tasoisia viihdyttäviä levyjä ilmestyy.

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Arja ei ole arkaillut valitessaan albumilleen suosikkikappaleitaan.

Harvapa uskaltaisi tarttua esimerkiksi, leimallisesti Paula Koivuniemeen liitettävään Kas, kas, niin niin-biisiin.

Havakalla on kuitenkin asenne kohdallaan. Hän ei kuvia kumartele, vaan luottaa itseensä ja hän saa kappaleen jopa kuulostamaan häneltä itseltään.

Vielä paremmin hän onnistuu kahdessa muussa 1970-luvun Finnhits-päivityksessä. Kun kuuntelee alkuperäisiä, Kai Hyttisen Vieläkin vieläkin vain– ja Arto Sotavallan Kaunis sunnuntai-biisejä ja vertaa niitä Havakan esityksiin, kappaleiden uudellenlevytykset puolustavat paikkaansa. Arja puhaltaa Men In Black-muusikoiden kanssa kappaleisiin aivan uutta henkeä. Jälki on rytmisesti elävämpää kuin jopa niissä kaikkein alkuperäisimmissä eli Daniel Boonen esityksissä.

Vaikka Arja antaa peilipallolle kyytiä ja on aiemminkin osoittanut, ettei tarvi iän myötä jarrutella, vaan voi rikkoa rajoja ja päästellä välillä tosi rankasti, kyllä Havakka on kuitenkin lyömätön tunnelmapaloissa.

Lokki-valssi vuonna 1995 teki hänestä valtakunnallisesti tunnetun. Neljä vuotta myöhemmin hän sai kultalevyn myös Laulava Sydän-tv-ohjelmasta tehdystä kokelmasta. Suomi-kitaran mestari Esa Pulliainen oli valinnut ohjelmasarjaan naislaulajista Arjan lisäksi vain Eija Kantolan ja Paula Koivuniemen ja parasta Havakkaa oli ikivihreä Tuulella ei ole ystävää.

Joki ja tuuli-albumilla Arjan tumma ja persoonallinen ääni on vangitsevimmillaan Mikis Theodorakiksen Tuskassa. Koskettavin kuulemani suomalaistulkinta, taustalla kemiläinen Akustiset mandoliineineen. Toinen klassikko, joka tipauttaa on Älä kiiruhda. Arjan tulkinta maustettuna Kari Hautalammen koskettimilla ja Jani-Petteri Häggin tyylikkäällä kitarasoololla olisi sopinut jopa paremmin Aki Kaurismäen leffaan Varjoja Paratiisissa kuin Harri Marstion versio.

Vielä yksi helmi Arjan albumilta. Veikko Juntusen hieno sävellys Olet syvällä sydämessäin, jonka Havakka levytti ensi kerran jo vuonna 1999. Tämä toinen otto, kannatti ottaa, sillä nyt uppoaa. Sovituksesta ja kaikista soittimista vastaa Kimmo Klemettinen.

Arja Havakka | Joki ja Tuuli | AXR Music Oy | AXR155 | http://axr.fi/tallenteet/axr155-arja_havakka-joki_ja_tuuli