Laulu Koti-ikävästä-dokumentissa muun muassa Markus Fagervall, Anna Järvinen ja Harri Mänty(Kent)

MARKUS FAGERVALL & Månskenorkestern

Ansioitunut oululaisohjaaja Mika Ronkainen, joka tunnetaan musiikkipuolelta ennestään mainioista dokumenteistaan Mieskuoro Huutajista ja metallibändi Sentencedistä, tulee nyt mielenkiintoisella elokuvalla Laulu Koti-ikävästä.

Se sai kotimaisen ensi-esityksensä syyskuussa Oulun Nordisk Panoramassa, mutta ensi-iltaan se tulee elokuvateattereissa esim. Haaparannalla 22.3. ja Kemissä  5. 4. 2013.

Selkärangan elokuvalle luovat suomalaissiirtolaisten 1970-luvulla kirjoittamat musiikkikappaleet, joita elokuvassa esittävät livenä toisen sukupolven ruotsinsuomalaiset muusikot. Mukana ovat muun muassa Markus Fagervall, Anna Järvinen, Harri Mänty(Kent), Hannu Kiviaho (Fatboy), Heikki Kiviaho (Sator) , Darya Pakarinen & Månskensorkestern, ja Love Antell.

Laulu Koti-ikävästä on kertomus entisen muusikon Kain ja hänen isänsä Tauno Latvalehdon matkasta Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat Kain lapsuudessa 1970-luvulla. Samalla se on tarina niistä 600 000 suomalaisesta, jotka muuttivat 1960- ja 70-luvuilla Ruotsiin pakoon Suomen työttömyyttä. Noin 200 000 heistä palasi myöhemmin takaisin Suomeen – kuten tekivät myös Tauno ja silloin teini-ikäinen Kai.

Kai ja Tauno matkalla Oulusta Göteborgiin

Latvalehtojen reissusta tulee musiikillinen matka yhteiseen tunnemuistiin ja suomalaisten maahanmuuttajien historiaan Ruotsissa.

Vaikka Laulu Koti-ikävästä (Ingen riktig finne / Finnish Blood, Swedish Heart) on puhdasverinen dokumenttielokuva, se on myös road movie ja musikaali. Näin se luo oman ainutlaatuisen elokuvagenrensä.