Laulaja MARKKU KETOLA muutti Ahvenanmaalle
MarkkuKetola3

Parhaimmillaan Markku on kerännyt Umpparin lauluiltaan yli 700 laulajaa

Monipuolinen laulaja-muusikko Markku Ketola pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja muutti Ruotsin Haaparannalta Ahvenanmaalle.

– Rakkaus vei Maarianhaminaan. Olen tuntenut naisystäväni hieman yli vuoden. Nähtiin niin harvoin, ettei ollut muuta mahdollisuutta kuin lähteä kokeilemaan yhteiseloa. Katsotaan nyt miten käy. Jos menee heikosti niin lupaan uida pikaisesti käsipohjaa takaisin Lapin rajamaille, Markku vitsailee, mutta myöntää, että etelä on myös mahdollisuus keikkojen suhteen.

– Etelä-Suomen kuppiloihin on lyhyempi matka. Lisäksi laivakeikkoja olen tehnyt jo ennestään aika paljon ja vielä on tuo Ruotsi, jossa olen käynyt useasti esiintymässä ruotsinsuomalaisille.

Itse asuinpaikkaansa Maarianhaminaa Markku kehuu etenkin kesäkohteena.

– Joka kadunkulmassa ja kahvilassa on menoa ja meininkiä. Suomenkielelläkin pärjää, vaikka Ahvenanmaalla puhutaan pääosin ruotsia. Kun pohjoisessa kuulivat, että olen muuttamassa tänne, ainakin bussilastillinen tuttuja on nyt tulossa kyläilemään. Tervetuloa vaan.

 Lappi ei lähde miehestä

Vaikka Markku nyt katsookin elämää etelästä käsin, ei hän aio unohtaa Lappiakaan. Tornio ja Levi ovat yhä mukana tiukasti keikkakalenterissa.

– Tulen jatkamaan Umpitunnelin lauluiltojen vetämistä kesäisin Torniossa. Ne ovat tärkeä osa kaupungin kesää ja onhan 16 vuotta puhunut puolestaan. Olisi kova juttu, jos 20-vuotisjuhlat näkisivät päivänvalon. Jokaiseen lauluiltaan olen yrittänyt keksiä jotain uutta. Aikaa suunnitteluun on mennyt aina mieletön määrä. Ei tuntimäärää voi rahassa mitata.

– Ainakin  ensi kevään teen töitä myös Levin näköalaravintola Tuikussa, jossa olen toiminut sesonkiaikoina ohjelmaisäntänä. Se on ollut tosi haastavaa ja antoisaa puuhaa. Levillä yleensäkin esiintymisiä on ollut paljon ja sitä kautta olen saanut uusia keikkatarjouksia eteläänkin, Markku kertoo.

Rajan molemmin puolin

Sanotaan, että laulajat on luotuja kulkemaan, mutta Markku Ketolan kohdalla paikkakunnat vaihtuivat usein jo lapsena. Hän syntyi Keminmaassa, nelivuotiaana tuli muutto Ruotsiin, muutama vuosi ja Kymeenlaaksoon ja sieltä taas takaisin Ruotsiin vuosikymmeneksi, jonka jälkeen hän on viihtynyt pidempään vuorotellen Torniossa ja Haaparannalla.

Koko Suomen tietoon Markku tuli laulajana vuonna 1993, jolloin hän oli kansan suosikki Seinäjoen Tangokuninkuus-kisassa, mutta jäi toiseksi. Edellisenä vuonna hän oli kakkonen myös Ykköstähti-kisassa.

Sooloalbumeita Markulta on ilmestynyt puolenkymmentä ja muutama solistiyhtye Ketola & Witikaisen kanssa. Hänet tunnetaan parhaiten lauluista Syli täynnä rentukoita, Anna ja Nikolai ja Lähdit taakse pilvien.

Vuoden päästä lokakuussa Markku täyttää 50 vuotta ja juhlan kunniaksi häneltä ilmestyy uusia albumi, täynnä uutta musiikkia.

– Lauluja olen testannut Umpitunnelin lauluilloissa ja hyvällä menestyksellä. Biiseistä on tykätty. Yritän päästä tekeen sitä piakkoin Lahteen, jossa on loistava studio. Odotukset on korkealla, sillä tulossa on vähän erilaista. 

Soolona, maalla ja merellä

Nykyään Markku tekee keikkoja yksin, muttei solistiyhtye Ketola & Witikaistakaan ole kokonaan kuopattu.

– Tällä hetkellä monipuolisille trubaduureille on aika hyvin kysyntää ja tienaankin paljon paremmin kuin bändissä soittaessa. Ketola & Witikainen- poppoo ei ole virallisesti hajonnut. Tehdään varmaan joku yhteinen terapiaveto silloin tällöin Lapissa tai etelän lavoilla. Meitä ei kuitenkaan enää aktiivisesti myydä, mutta meitä voi tarvittaessa kysyä keikoille soittamalla mulle tai Witikaiselle. Olihan tuo bändi osittain hyvä juttu, mutta jotain siitä jäi uupumaan, Markku tuumaa.

Tulevaisuuteen  aina positiivinen lappilaislaulaja  katsoo luottavaisin mielin. Parhaillaan Markku pitää lomaa, mutta seuraavan kerran häntä voi kuulla livenä M/S Finlandia-laivalla 27.10 – 2.11.

Yritän pysyä jatkossakin ajan hermolla ja pärjätä. Tilanne tällä hetkellä ainakin näyttää aika mukavalta, kun saa tehdä monipuolisesti tätä hommaa,  Ketola sanoo tyytyväisenä.

MarkkuKetola06041998

Iltalehti 6.4.1998