Lappiin palannutta hanuristi HARRI KUUSIJÄRVEÄ inspiroi lumi

-Lumi on yhtäältä jäähyväislaulu Helsingille ja toisaalta ylistyslaulu yhdelle merkittävimmistä Rovaniemelle muuttoon johtaneista syistä, lumelle, kertoo Lappiin paluumuuttanut ja Pellon Lankojärvellä kasvanut Harri Kuusijärvi  luotsaamansa Koutus-yhtyeen kolmannen albumin ensimmäisestä maistiaisesta.

Harri Kuusijärvi

-Vaikka osasin odottaa Lapin lumisia talvia, siirtymä pohjoiseen sattui silti lumen kannalta erikoiseen saumaan. Kuluvana talvena kontrastit ovat olleet huikeat: pohjoisessa hukutaan lumeen samaan aikaan, kun etelässä luetaan siitepölyvaroituksia, mies päivittelee arkipäiväksi muodostuneita ilmastomuutoksia.

Lumi-kappaleen ympärille  on kasattu myös road movie -henkinen videopäiväkirja matkasta pohjoiseen. Materiaalia on kuvattu vuoden 2019 aikana niin levynteon yhteydessä Mankku-studioilla Porvoossa kuin tien päällä ja keikoilla Lappeenrannasta Saariselälle. Videon on tehnyt Juho Aittokallio.

Kolmannen Koutus-albumin julkaisee kesällä tamperelainen Eclipse Music –levymerkki. Harri kertoo, että sen kappaleet olivat osa muuttoprosessia.

Koutus

– Sävellykseni syntyvät usein hiljalleen siten, että annan biisien elää ja muuntua mukana arjessani pitkään ennen lopullisen muodon hahmottamista. Tulevan Koutus-albumin kohdalla tämä sävellysten hauduttelu ja levyn tekeminen sattuivat ajanjaksolle, jolloin mielessä pyöri viime talvena hetken mielijohteesta tehty päätös muuttaa takaisin Lappiin. Näin sävellykset alkoivat hiljalleen hahmottua ääniraitana henkiselle ja fyysiselle siirtymälle etelästä pohjoiseen, kertoo Harri, josta on kasvanut lyhyessä ajassa yksi uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimmista tekijöistä.

Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien artistien kanssa ja kerännyt ylistäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta. Hän on myös yksi vuoden 2020 Teosto-palkintoehdokakkaista sävellyksillään Lehtojärven Hirvenpää –albumille yhdessä laulaja Jaakko Laitisen kanssa.

Tulevalla Koutus-albumilla soittavat Harrin (Lehtojärven Hirvenpää, Sole Azul) lisäksi Veikki Virkajärvi (Njet Njet 9), kosketinsoittaja Mikael Myrskog (Saimaa, Teemu Viinikainen III, Kaisa’s Machine, Max Zenger Globus) ja Jesse Ojajärvi (Selma Juudit Alessandra, Laura Annika Quartet, Hyväluoma Group).