Euroviisu-karsinnoissa lauantaina Suomessa ja Ruotsissa joikataan, mutta miten ennen?

Ensi lauantaina 21.2. klo 21.00 alkavassa lähetyksessä TV2:ssa kansan puhelinäänillä ratkeaa, pääseekö utjokisten duo  Solju  laulullaan Hold your colours Suomen Euroviisu- finaaliin. Ruotsissa samoihin aikoihin poromies  Jon Henrik Fjällgrenillä on sama tilanne joikunsa Jag är fri (manne leam frijje) kanssa . Molemmat ovat kuitenkin vedonlyöntitoimistojen kolmen suosituimman joukossa, joten mahdollisuudet jatkoon pääsyyn ovat hyvät.

Saamelaiskaksikko Ulla ja Hilda  Länsman sekoittavat perinteistä joikua moderniin poppiin laulussa, jonka ovat sanoittaneet ja säveltäneet ruotsalaiskaksoset Ylva ja Linda Persson. He ovat todellisia Euroviisu-ammattilaisia. Suomen lisäksi heillä on kilpailukappale mukana myös Romaniassa, Valko-Venäjällä, Kyproksella ja Moldaviassa.

Jon Henrik voitti vuosi sitten Ruotsin TV4:n Talang-kilvan ja sai kaikki kyyneliin Danielin joiulla. Hän on syntyään kolumbialainen, mutta kuuden kuukauden iässä adoptoitiin saamelaisperheeseen Mittådalenin kylään.

Jon Henrikin apuna Euroviisu-joikua tehdessä ovat olleet Erik Holmberg, Tony Malm ja Josef Melin. Tornionlaaksolaisista juuristaan tunnettu Aftonbladetin Markus Larsson kuvaa kappaletta näin:” Låten binder fast min musiksmak i skotern och släpar den längs hela Torneälven.”

http://youtu.be/bg7MS2Q5oe0

Lopullisessa, kansainvälisessä Euroviisu-finaalissa täysin saamenkielellä esitettyä tai joikattua kappaletta  ei olla kuultu. Aina saamelaisuus on ollut sivuroolissa.

Vuonna 1980 Norjaa edusti Euroviisuissa kappale Sámiid eadnan, jonka lauloi Sverre Kjelsberg. Teksti puhui vahvasti saamelaisten oikeuksien puolesta norjaksi ja Mathis Haetta tuli joikaamaan estradille kuin täytteeksi. Laulu jäi kuitenkin elämään ja tuli suosituksi. Mathis Haettan se vei esittämään joikua jopa Wembleylle Norjan ja Englannin väliseen jalkapallo-otteluun.

Euroviisuissa kappaleen lopullinen sijoitus oli 16. (19). Ääniä se sai 15.

Ruotsalainen Roger Pontare toi vuonna 2000 näyttämölle useamman alkuperäiskansan. Saamelainen Johan Sara jr. esitti lyhyen joiun. När vindarna viskar mitt namn tai When Spirits Are Calling My Name sijoittui 7.:ksi 88 pisteellä.

Vuonna 1977 Suomea edusti   Euroviisuissa Lapponia , joka sijoittui kymmenenneksi. Edellisenä vuonna Aarno Raninen  ja Monica Aspelund  olivat yrittäneet viisuihin laululla Joiku. Molemmissa käytettiin saamelaisjoikuelmaa eksoottisena mausteena. Erään tiedon mukaan Raninen olisi perehtynyt joikuihin ja Lapin mystiikkaan  Enontekiöllä Jouni Labban opastuksella.

Monet pitävät edelleen Lapponiaa Suomen kaikkien aikojen parhaana Euroviisuna. Kappale teki sen esittäjästä ja sanoittajasta Monicasta tähden ja laulu levytettiin kuudella eri kielellä.

http://youtu.be/y02FP5YdMoU