Lapin taidepalkinto 2023 TALONPOIKA LALLILLE! Onnittelut!

Talonpoika Lalli ja vanhempi mestari Hannibal

   Lapin taidetoimikunta on päättänyt myöntää vuoden 2023 alueellisen taidepalkinnon rap-artisti Talonpoika Lallille. Toimikunta myöntää palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta työstä lappilaisen musiikin ja kulttuurin parissa. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.

   Inarissa syntynyt Talonpoika Lalli jatkaa Tulenkantajista alkaneen lappiräpin jalanjäljissä kotiseutuylpeänä ja paikallismurretta hyödyntävänä omaleimaisena artistina. Hänen musiikissaan ja sanoituksissaan on vahva pohjoissuomalainen ja lappilainen perspektiivi, ja sen häpeilemäton asenne on vakiinnuttanut paikkansa niin Lapin kuin koko Suomen hip hop -musiikin kentällä.

   Musiikin aihepiirit kumpuavat omasta elämästä ja teksteissä otetaan kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin unohtamatta kuitenkaan huumoria ja biletysmeininkiä. Talonpoika Lallin valloittava persoona ja osuvat sanoitukset ovat osaltaan aktivoineet alueen nuoria kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja olemaan ylpeitä kotiseudustaan.

   Lallin musiikin ja musiikkivideoiden miljoonat suoratoistot ovat myös osoitus siitä, kuinka lappilainen taidokkaasti toteutettu omaperäinen ja omaehtoinen ilmaisu innostaa ja koskettaa laajalti ympäri Suomen.

   Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.