Lapin musiikkifestivaalien suurimmat: SIMEROCK, YÖTTÖMÄT YÖT ja SATAMA OPEN AIR
Simerock16b

Cheek ja suurin ja mahtavin Simerock (kuva: VeePee SALMI)

Pohjoisessakin festivaalikesä alkaa olla jo ehtoopuolella. Inarissa vielä Jänkhällä jytisee ja Ijahis Idjassa soi paras saamelaismusiikki. Sen jälkeen on Venetsialaisten aika ja syksy voi tulla.

Viime viikonlopun sateessa juhlittiin Simerock Rovaniemellä. Se oli ennakkoon loppuunmyyty eli yleisöä 25 000. Ylitorniolla taas järjestettiin ensi kertaa Jari Sillanpään tähdittämänä  Aavafästit, johon myytiin 859 lippua.

 -Se on aivan mahtava tulos ilmaan nähden, toteaa Aavafästien kordinaattori Katja Tuukkanen  ja esittää kunnalle ja yrittäjille toiveen, että tapahtuma saisi jatkoa myös ensi kesänä. Hän arvelee, että hyvällä säällä olisi varmasti päästy pariin tuhanteen kävijään.

Lapin kesään kuului kaikkiaan yli kaksikymmentä isompaa ja pienempää musikkifestivaalia. Kesätanssit ja -teatterit toivat tietysti oman lisävärinsä pohjoiseen musiikkisuveen ja kaikkia niitä tarvitaan.

Isot olivat isoja kuten aiempinakin vuosina ja pystyivät kasvattamaan kävijämääriään. Suurin ja mahtavin oli  Simerock, selvä Lapin musiikkitapahtumien ykkönen 25 000 kävijällään. Katto on saavutettu eli etsinnässä  lienee jo uusi festivaalipaikka? Kemijärven Yöttömät Yöt-festivaali  ilmoitti yleisömääräksi 16 000 ja Kemin Satama Open Air 11 000, joka myös siirtyy pois nykyisestä paikastaan Ruutinpuistosta kerrostalorakentamisen tieltä.

Sen jälkeen tulevat Rovaniemellä järjestetyt  RolloPop ja IskelmäKesäRovaniemi, joiden epävirallinen yleisömäärä liikkuu 6000-8000 paikkeilla.

Kaikki edellä mainitut satsaavat suomalaisiin huippuartisteihin, mutta niin tekee Pyhätunturin Pyhä Unpluggedkin, mutta sen kasvulle rajoitteensa asettaa luonto. Tänä vuonnakin suurin osa konserteista oli loppuunmyytyjä. Ainoa mahdollisuus on kasvattaa kävijöiden määrää päiviä lisäämällä, mutta totuus on, että Pyhä Unpluggedin  pienuus tekee siitä kauniin.

Näitä tämän kesän Pyhä Unpluggedin kokoisia, hiukan pienempiä,festivaaleja olivat myös Kalottjazz & Blues, Lapin Kullan Kimallus ja Ylläs Soikoon.

Syytä on mainita myös Easy Living In Kemi. Paljon musiikkia ja muutakin sisältävän tapahtumaviikon viralliseksi kävijämäärääksi on ilmoitettu 20 000.