Kuukkeli: YLLÄS JAZZ BLUES-musiikin juhlaa tammikuun lopulla

eeroreldisTammikuun viimeisenä viikonloppuna saadaan Ylläksellä nauttia jazzin ja bluesin lumoista, kun Äkäslompolossa järjestetään perinteeksi muodostunut Ylläs Jazz Blues-festivaali.

Ensi vuoden artistikiinnityksiä ovat muun muassa Eero Raittinen yhdeksänhenkisine Eldis-bändeineen, modernia saamelaista musiikkia esittävä Ulla Pirttijärvi ja muutama vuosi sitten jazzeille ensivierailun tehnyt Joshua James sekä englantilais-suomalainen funk-,acid- ja souljazz-kokoonpano The Filthy Six.

Nuorta muusikkosukupolvea edustavat Oulun Pop & Jazz konservatorion oppilaat, jotka heittävät festivaaleilla kaksikin erilaista keikkaa.

– The Filthy Sixin kolmikko on kotoisin briteistä ja muut soittajat suomalaisia. Osa heistä on musisoinut muun muassa Tom Jonesin ja Amy Winehousen kanssa. Aika monta yhtyettä on vielä varmistumatta, mutta paljastettakoon, että Ylläksellä paljon vieraillut Blue Stone on yksi jo kiinnitetyistä nimistä, tapahtuman järjestävän Ylläs Soikoon! ry:n Ilkka Poutanen kertoo.

– Joka puolella on tiukkaa rahasta, mutta jos jazzien tukirahoitus pysyy entisellään, ollaan hyvissä kantimissa. Tämän vuoden aiemmat musiikkitapahtumat ovat menneet hyvin.

– Esityspaikat elävät vielä. Julkaisemme ne heti, kun saamme paikat vahvistettua. Latukahviloista Velhon Kota ja Karilan Navettagalleria nyt ainakin ovat mukana. Voi olla, että latukahviloihin myydään lippuja vain ennakkoon, sillä usein on käynyt niin, että paikalle hiihtäneet tai kävelleet asiakkaat eivät ole mahtuneet sisälle.

yllasjazz17

Ylläs Jazz Blues 2017 esiintyjiä: The Filthy Six (UK/FIN), Joshua James (USA), Eero Raittisen Eldis, Lumberjacks, Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen, Tommi Kalenius, Henry Ojutkangas, Ulla Pirttijärvi & Ulda, Birger´s Ragtime Band, Blue Stone… (Koko ohjelma julkaistaan lähiaikoina)

Suuri merkitys Ylläkselle

Ilkka Poutanen muistuttaa, että Ylläs Jazz Blues tarjoaa pohjoisilla leveysasteilla ainutlaatuisen tilaisuuden kokea persoonallista tunnelmaa ja kuulla hienoa musiikkia.

Taloudellisesti festivaalilla on Ylläksen alueelle iso merkitys, sillä keskitalven hiljaisuudessa paikkakunnalle matkaa koko joukko musiikin ystäviä läheltä ja kaukaa.

Aiempina vuosina Helsingistä Kolariin on saapunut jazzjuna, jossa festariväkeä on viihdyttäneet tunturin juurelle esiintymään tulleet soittajat.

– Neuvottelut jazzjunasta ovat vielä kesken VR:n kanssa, Poutanen kertoo.

Viime vuosien perusteella festivaalia ei ole ainakaan radikaalisti tarvetta uudistaa.

– Nykyinen konsepti toimii hyvin ja asiakaskuntakin on minusta nuorentunut.

– Kolme hyvää syytä osallistua tapahtumaan ovat hyvät esiintyjät, hieno ilmapiiri ja se, että Ylläs Jazz Bluesin aikaan Äkäslompolossa soi musiikki päivästä aamuyöhön koko viikonlopun ajan.

kuukkelilogo

Teksti: JUKKA