Kruuvamies vihdoin levylle!

” Isä oli kruuvamies, niinko mie, tavallinen jätkä ja tavallinen mies. Tavallinen jätkä ei tavallinen ois, jos näistä seu`uista muuttais`pois…”

Luulajan Tornedalsfesteillä kuukausi sitten ensikasteensa saanut superduo Fagervall Björkenvall levyttää jo meänkieliseksi ikivihreäksi nousseen Kruuvamiehen.

– Minä ja Markus ollaan lähdössä  viikon päästä Norjan Haldeniin levyttämään ensimmäistä albumia.

– Studiossa meillä on myös norjalainen Freddy Holm, joka oli meillä mukana Luulajan keikallakin. Hän soittaa muun muassa viulua, lapsteeliä ja dobroa.

– Levystä tulee täysin englanninkielinen, Kruuvamiestä lukuunottamatta, vahvistaa duon toinen osapuoli Tony Björkenvall.

Hän on myös Kruuvamiehen alkuperäinen, Willy Clay Bandin tunnetuksi tekemän Miner- laulun kirjoittaja, jonka sitten meänkielelle käänsi torniolaaksolaisen kansanmusiikin voimahahmo Hasse Alatalo. Ensiesityksensä Kruuvamies sai kolme vuotta sitten.

Vaikkei Tonyn yhtyettä Willy Clay Bandiä olekaan haudattu, se on kuitenkin määrittelemättömällä tauolla ja hän aikoo satsata nyt täysillä duoon Markuksen kanssa.

Hänen mukaansa tuleva esikoisalbumi yritetään saada markkinoille jo ensi keväänä. Levyn julkaisusta on ollut kiinnostunut useampikin levy-yhtiö

– Haluamme tehdä levyn kuitenkin ensin valmiiksi ja katsoa, mitä siitä tulee ja sitten päättää levy-yhtiökuviot, Tony huomauttaa.

Vaikka Fagervall Björkenvall-kaksikko laulaakin mieluiten maailmankielellä, meänkieli on ollut viime viikkoina, heidän sydämen asia yötäpäivää.

He ovat juuri saaneet purkkiin roadmovien, joka on nimeltään Gränsen ja se lähetetään kolmessa osassa helmi-maaliskuussa Ruotsin televisiossa.

– Olemme ajaneet satoja kilometrejä ristiin rastiin Tornionlaaksoa vuoden 1965 mallin Volvo duettilla ja tavanneet ihmisiä, joilla on erilainen suhde kieleen.

– Idea tuli SVT:ltä ja sen fokus on juuri meänkielessä,  juuriltaan lainiolainen Tony Björkenvall alleviivaa.