KOTKA RANKKI OHUTTA YLÄPILVEÄ-yhtyeen Pearl Harbourista jo 40 vuotta

Kulttiyhtye  Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä  on jakanut meritietoja jo 40 vuotta. Kaikkihan lähti siitä kun vuonna 1980 yhtye osallistui Soundi-lehden sävellyskilpailuun ja voitti  kisan kappaleella Pearl Harbour . Palkinnoksi he saivat tehdä sinkun Finnlevyn KRÄK!-merkille. Juho Juntunen piirsi levyn kannet ja kappaleesta tuli  pieni hitti. Se oli raikas tuulahdus punktuiverruksen keskelle ja laulu puri myös suositun Levyraadin tuomareihin ja yhtyeen esitys sijoittui toiseksi. Juontaja Jukka Virtasta laulu erityisesti ihastutti, sillä se päättyy sanoihin” …kohta Virtanen hajoaa.”

Nyt 40-vuotisjuhlan kunniaksi yhtye julkaisee videon laulusta Karhupuisto, joka on syntynyt myös vuonna 1980, mutta päätyi yhtyeen albumille Nahkiaisen Tiedot Puuttuvat  vasta vuonna 2014 sen uuden tulemisen myötä.  Vierailijana levyllä on legendaarinen Piirpauke-puhaltaja  Sakari Kukko.

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä-yhtyeen perustivat vuonna 1979 Vallilan osuuskunnan talossa Helsinkiin opiskelemaan tulleet kajaanilainen Markku Lonkila, kannuslainen Kyösti Kattilankoski ja torniolainen Pentti Laitinen. He esiintyivät lähinnä opiskelijabileissä ja aluksi he kutsuivat porukkaansa itseironisesti nimellä Suolapatsaat.

Pentti Laitinen muistetaan myös bändeistä Action, Lapa ja luut, Sieto & Kyky, Kopteri ja Tapaus Suomi

Esikoissinkun menestyksen myötä KROY pääsi tekemään myös albumia tuottaja Upi Sorvalin johdolla ja mikäpä muukaan sille nimeksi kuin Alavilla Mailla Hallan Vaaraa. Äänittäjänä levyllä toimi Wigwamista tuttu Måns Groundstroem.

Kantaaottavia, folkmaisia lauluja esittävä kolmikko sai pian ympärilleen muitakin musisoivia opiskelijoita ja parhaimmillaan yhtyeeseen kuului seitsemän jäsentä, edellämainittujen lisäksi muun muassa Irja Wilska, Lauri Astala, Jouko Kovanen ja Veli-Matti Pietikäinen.

Albumille tekivät lauluja lähinnä alkuperäinen kolmikko Lonkila-Kattilankoski-Laitinen. Parhaiten levyn kappaleista muistetaan Eagles-tyylinen Rippikoulu, armeija ja avioliitto ja ennenmuuta Konttorikantri, josta ikivihreän on tehnyt Jussi Raittinen nimellä Samassa veneessä.

Torniolainen Pentti Laitinen, joka albumilla vastaa sähkökitarasta ja huuliharpusta, laulaa levyllä kappaleet Pallo uhkaa pamahtaa, Lumiseppele ja Tornionjoki. Viimeksimainitun päämessage on: Sitä ei saa,saa,saa/ Sitä ei koskaan saa, valjastaa! 

Opiskeluaikojen jälkeen jokainen lähti taholleen, kunnes yli 30 vuoden tauon jälkeen, yhtye herätettiin henkiin  Pentti Laitisen luona Tornion Vojakkalassa  vuonna 2013 ja alkuperäisistä jäsenistä paikalla olivat Lauri Astala, Kyösti Kattilakoski ja Markku Lonkila  ja nyt saldona on jo kolme mainiota pitkäsoittoa: Nahkiaisen Tiedot Puuttuvat, Yöllä Tuuli Yltyy ja Merisavua Valassaarilla, joita voi myös kuunnella yhtyeen tänään avatulla YouTube-sivustolla.