Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä piipahti Kimen studiossa

KUUNTELE JA KATSELE UUDET BIISIT:  TALVEN VAARA  &   LOTTA JA HAI 

KROY

KROY2

Kesällä vanha bändi  Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä 1980-luvun  alusta teki paluun studioon ja  ja kävi  Kime Klemettisen pakeilla Kemin Greatsoundsissa äänittämässä uutta musiikkia.

 Kitaristi-säveltäjä Pentti Laitisen talossa Tornionjoen varrella vietettyjen leppoisten ja kosteahkojen iltapuhteiden lomassa syntyi uusia lauluja ja ne purkitettiin ja nyt nettissä on  kuultavissa laulutTalven vaara ja Lotta ja hai.

Sessioon osallistuivat KROY:n alkuperäisistä jäsenistä Lauri Astala, Kyösti Kattilakoski, Pentti Laitinen ja Markku Lonkila. Lisäksi Petri Rankka, legendaarisen Terveitten Käsien ex-rumpali soitti lyömäsoittimia ja Kime Klemettinen äänitti, miksasi, lauloi taustoja ja soitti slide-kitaraa ja koskettimia.

KROY3Mikä ihmeen Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä?

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä- yhtyeen perustivat vuonna 1979 Vallilan osuuskunnan talossa Helsinkiin opiskelemaan tulleet kajaanilainen Markku Lonkila, kannuslainen Kyösti Kattilankoski ja torniolainen Pentti Laitinen.

He esiintyivät lähinnä opiskelijabileissä ja aluksi he kutsuivat porukkaansa itseironisesti nimellä Suolapatsaat.

Kantaaottavia, folkmaisia lauluja esittävä kolmikko sai pian ympärilleen muitakin musisoivia opiskelijoita ja parhaimmillaan yhtyeeseen kuului seitsemän jäsentä, edellämainittujen lisäksi IrjaWilska, Lauri Astala, Jouko Kovanen ja Veli-Matti Pietikäinen.

Vuonna 1980 yhtye osallistui Soundi-lehden sävellyskilpailuun ja he voittivat koko kisan Markun ja Kyöstin kappaleella Pearl Harbour .Mainittakoon, että kisan neljäs oli Heikki Salo, vasta nupulla oleva lauluntekijämestari.

Palkinnoksi he saivat tehdä sinkun Finnlevyn KRÄK!-merkille, mutta yhtyeen oli keksittävä itselleen uusi nimi ja he valitsivat ytimekkään Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä.

Kotka1

Juho Juntunen piirsi Pearl Harbour-levyn kannet ja kappaleesta tuli vuonna 1980 pieni kesähitti. Se oli raikas tuulahdus punktuiverruksen keskelle ja laulu puri myös suositun Levyraadin tuomareihin ja yhtyeen esitys sijoittui toiseksi. Myöhemmin he osallistuivat ohjelmaan myös laululla Sakaali .

Esikoissinkun menestyksen myötä KROY pääsi tekemään myös albumia tuottaja Upi Sorvalin johdolla ja mikäpä muukaan sille nimeksi kuin Alavilla Mailla Hallan Vaaraa. Äänittäjänä levyllä toimi Wigwamista tuttu Måns Groundstroem.

Albumille tekivät lauluja lähinnä alkuperäinen kolmikko Lonkila-Kattilankoski-Laitinen. Parhaiten levyn kappaleista muistetaan Eagles-tyylinen Rippikoulu, armeija ja avioliitto ja ennenmuuta Konttorikantri, josta ikivihreän on tehnyt Jussi Raittinen nimellä Samassa veneessä.

Tornionvojakkalalainen Pentti Laitinen, joka albumilla vastaa sähkökitarasta ja huuliharpusta, laulaa levyllä kappaleet Pallo uhkaa pamahtaa, Lumiseppele ja Tornionjoki. Viimeksimainitun päämessage on: Sitä ei saa,saa,saa/ Sitä ei koskaan saa, valjastaa!