KOMMENTTI: Pienet Lapin festivaalit käymistilassa

Eero Raittinen tähtenä kolmella pohjoisen festivaalilla (kuva: Pakkasukko)

Kaikki kolme Lapin merkittävintä blues- ja jazzfestivaalia supistivat ohjelmistoaan. Pääsyynä raha, mutta myös sukupolvenvaihdos?

Perinteinen TornioHaaparannan Kalottjazz & Blues tiivisti festivaalin viime kesänä kahteen päivään. Torniolainen Riverside Jazz-yhdistys  siirtyi syrjään ja homman hoitivat haaparantalaiset kulttuurityöntekijät. Kaikkiaan kävijöitä oli parituhatta, mutta lippuja myytiin Finland Festivals-tilaston mukaan 682 kappaletta, josta leijonanosan möi bluesilta.

Yhtä paljon lippuja meni kaupan viime viikonlopun Kemin Pakkasukko Blues n`Jazzissa, jonka  pääesiintyjänä oli bluestaata Eero Raittinen. Hän oli myös Ylläs Jazz Bluesin kirkkain tähti.

Eero veti myös viimeisen kerran Tunturibluesia, jonka ohjakset otti muusikko Jarno ”Jape” Karjalainen, tuttu muun muassa yhtyeistä Eldis ja Kaihon karavaani. Ruskaswing-pioneeri Erkki Parkkinen taas meni kuntapäälliköksi Sallaan ja ainakin  ensi syksy jää Ruskaswingiltä väliin. Ehkä comeback tapahtuu ensi vuonna, kun festivaali täyttää 30 vuotta?

Loppuvuodesta Saariselällä soi Kaamosjazz ja samanaikaisesti ”tunturin toisella puolen” Tankavaarassa rock- & blueshenkinen tapahtuma, jonka vetonauloina olivat Dave, Pepe ja Tuomari Nurmio. Outo tilanne, palveliko ketään ?