Kommentti: KEKSI-musiikkipalkintoa 10 vuotta, eikä suotta

Torniolaisen Väylän Pyörteen koko toiminnan missio on ollut aina nostaa esiin pohjoista musiikkiosaamista. Tärkeänä osana sitä on ollut KEKSI-musiikkipalkinto.

 

Viimeisin huomionosoitus, järjestyksessään kymmenes, meni tanssikeskus Suukosken Keitaalle ja paikan pyörittäjälle Markku Posiolle.

Samalla kun  kävin häntä onnittelemassa, haastattelin häntä ja kirjoittamallani jutulla oli eri muodoissaan lukijoita netissä tuhansia, pelkästään peukuttajia  laskin tuhatviisisataa, puhumattakaan pienlehdistä, jotka uutisoivat voittajasta.

Markku Posio

KEKSI-musiikkipalkinto 2023 teki pohjoisen yleisön palvelijan näkyväksi, antoi hänelle puheevuoron ja nosti tekijän kiitokseksi ainakin hetkeksi parrasvaloihin. Kiitos siitä kuuluu myös medialle, sillä ilman sen korvaamatonta apua vuosien mittaan, homma ei olisi toiminut.

Iso kiitos menee myös ensimmäistä yleisöäänestystä lukuunottamatta voittajan valinneelle 8-jäseniselle asiantuntijaraadille. Se on koottu aktiivisista musiikki-ihmisistä eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa. Jokainen äänesti tahollaan ja kokemuksesta tiedän, että tämä on se rehellisin tapa. Pitkään vakituomareina on  toiminut oikea dream-team: Yrjö Koskenniemi (Tornio), Jukka Rajala (Muonio), Risto Koskinen (Kemi), Irene Määttä (Pello), Hannele Kenttä (Haaparanta), Sami Karvonen (Ylitornio), VeePee Salmi (Rovaniemi)  ja Sami Mikko Juhani Aikioniemi (Kemijärvi).

KEKSI-erikoispalkinto 2022 meni Arto Tiesmaalle

Vuonna 2024 KEKSI-musiikkipalkinto varmasti jaetaan, mutta on myös uudistusten aika.  Varmaa on jo ainakin, että muistotaulun sijaan jatkossa jaetaan  KEKSI-patsas. Tähän astihan olen useimmiten käynyt  henkilökohtaisesti Keksin itse voittajalle luovuttamassa, mutta toivottavasti  tulevaisuudessa se jaetaan jonkin tapahtuman yhteydessä. Pyrin löytämään  yhteistyökumppanin. Toivottavasti onnistun.

Kieltämättä paljon hienoja muistoja liittyy Keksin luovutuksiin. Aina minut on otettu hyvin vastaan. Tässä tarinaa vierailuistani lyhyesti:

” Ensimmäisellä kerralla vein Talonpoika Lallin ravintola Mustapartaan syömään haastattelun varjolla ja siinä yllätin hänet.

Tässä lähellä olen soittanut muun muassa Arja Havakan ja Meänlandin Adam Huuvan ovikelloa. Jälkimmäinen lohkasi: ”Johan mie olen sinua oottanut, ko joulupukkia.”

Kemin vanhan Sauvon kulmilla tapasin Ville Liimataisen ja hänen Ajomiehet-yhtyeensä kitaristin Tuomas Laajoen, jotka olivat tosi otettuja palkinnosta koronan keskellä. Kromilaaksossa Markku Köngäksen tapasin työpaikalla ja oli mielenkiintoista kuulla hänen EventWorks-yrityksensä laajasta toiminnasta. Palkinto meni hänen Satama Open Air-festivaalille.

Kauimmaisen reissun tein Äkäslompoloon Ylläs Jazzeihin, ja heti seuraavana päivänä voittaja Ulla Pirttijärvi oli pohjoisnorjalaisen radion haastattelussa ja pian sain tietää, että Keksi-tunnustukselle oli perustettu saamenkielinen wikipediakin.

Hurjin ja mieleenjäävin luovutus oli kuitenkin Raj-Raj Bandille ja sen länsirajalla asuvalle, taksia ajavalle rumpalille Simon Wilhelmssonille. Elettiin kiireisintä pikkujouluaikaa ja hänen takaa-ajonsa rajan yli kesti yli puoli tuntia ja matkalle sattui useampi läheltäpiti-tilanne. Lopulta Haaparannan taksitolpalla sain hänet kuitenkin kiinni ja onniteltua.”

Arto Junttila

KEKSI–musiikkipalkinto on vuosittain jaettava huomionosoitus pohjoisessa kevyessä musiikissa vaikuttavalle ja ansioituneelle henkilölle, yhtyeelle,yhteisölle tai yritykselle.
KEKSI-musikpris är en årlig  uppmärkelse, som delas till artist, band eller förening , som har under året påverkat aktivt för den nordliga musiken  på båda sidor av Torneälven eller i finska Lapland.