Kommentti: Hyvästien jättö on vaikeaa

Kun vanha Johnny Cash otti esiin kitaransa ja lauloi, hän tiesi, että kuolema oli kulman takana, eikä hän sitä pelännyt. Syntyi maagista musiikin tulkintaa tummista varjoista kuten Hurt. Suomessa Vesa-Matti Loiri teki samalla pieteetillä Ivalo-levynsä. Tuli tunne, että saappaat olivat maan multaa puolillaan. Onneksi hän on saanut sen jälkeen lisää elinvoimaa ja taas uusi levy on tekeillä!

Pave & jousikvartetti Pyhän Aittakurussa 1999

Jos amerikkalaisilla on helppoa latoa superlatiivejä poisnukkuneesta toisensa perään, suomalaiselle se ei ole helppoa. Kun haastattelija teeveessä kysyy, miten tiivistäisit Pave Maijasen kolmeen sanaan, suomalainen menee hiljaiseksi. Hän syttyy ja tunne tulee mukaan vasta silloin, kun hän kertoo yhteisistä kokemuksista edesmenneen kanssa.

Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua, laulaa Danny uudella hittilevyllään. Elämä on raadollista, mutta kuolema armahtaa ja sen jälkeen puhutaan vain hyvää.

Pave Maijanenkin on saanut sen kokea. Hän eli 1980-luvun suuren menestyksen ja Mestarit-ajan, mutta teki suurimman osan elämästään töitä taustalla ja oli myös aikoja, jolloin leipä oli tiukassa. Kiitokset ovat paikallaan kuollessa, mutta ennen kaikkea eläessä!

Arto Junttila