Kitaristi SAMI PAANANEN luki AC/DC-kirjan
AcDckirja

Jerry Ewing: Treasures of AC/DC (Unofficial and unauthorized – 2012)

kirja2Aluksi pitää todeta, että kyseessä oli jo neljäs AC/DC-historiikki, jonka luin. Kenties kattavimman kuvan yhtyeestä saa lukemalla erinomainen Maximum Rock & Roll. Toki yhtyeen alkutaivalta ja sen dramaattisesti kuolleen laulajan Bon Scottin uraa myös ennen AC/DC:ta voi valottaa kirjalla Highway to Hell: The Life and Death of AC/DC Legend Bon Scott.

samiPaa

SAMI PAANANEN

AC/DC:n kohdalla voidaan puhua ansaitusta työvoitosta. Ura alkoi Australiasta 1970-luvun puolivälissä, mutta jo varhaisessa vaiheessa bändi oli valmis tekemään lujasti työtä sen eteen, jotta kansallinen suosio muuttuisi kansainväliseksi. Näin tapahtui viimeistään vuonna 1979 julkaistun Highway to Hell-levyn myötä, joka myi Yhdysvalloissa platinaa jääden Bon Scottin viimeiseksi levyksi.

Kukaan tuskin olisi uskonut, että uuden laulusolistin Brian Johnsonin johdolla julkaistusta seuraavasta levystä tulisi yksi kaikkien aikojen myydyimmistä rocklevyistä. (Back in black-levyä on myyty tähän mennessä n.50 miljoonaa kopiota) Tuon levyn ansiosta yhtye nousi stadionluokkaan ja pääesiintyjäksi. AC/DC sinetöi paikkansa yhtenä rokin jättiläisbändeistä viimeistään 1990-luvun alussa muun muassa Thunderstruck-jättihitillään.

AcDc2Treasures of AC/DC kuuluu sarjaan epäviralliset julkaisut. Bändin ura käydään läpi kronologisesti vuosikymmen vuosikymmeneltä, levy levyltä. Mukavinta antia näissä yhteyksissä on levyjen julkaisuajankohtiin liitetyt sekä promo- että livekuvat ja sopiva määrä tarinaa esimerkiksi levyjen tekoon liittyneistä ongelmista. Bändin tarinan tai soittajien suhteen kirja ei tuo esille varsinaisesti mitään uutta.

Kaikki keskeisimmät yhtyeessä vaikuttaneet(vaikuttavat) soittajat saaneet omat esittelyaukeamansa. Lisäksi muutkin bändissä jossain vaiheessa soittaneet muusikot on esitelty lyhyesti. Tarkkasilmäinen lukija huomaa kirjan kertovan kiertuetuuraajana toimineen Stevie Youngin(Anguksen ja Malcolmin veljenpoika) jo jättäneen aktiivisen musabisneksen. Totuushan on, että äijä on mukana uusimmassa AC/DC-kokoonpanossa Malcolmin tilalla.

Ja mitä ne aarteet sitten ovat? Mukaan on liitetty eräänlaisiin sivutaskuihin kopiot muun muassa yhtyeen konsertti-, elokuvalipuista, Anguksen naamalla varustetusta dollarin setelistä, lehdistötiedote  huhtikuulta 1980, jossa kerrotaan yhtyeen uudeksi laulajaksi nimetyn entinen Geordie-vokalistin Brian Johnsonin ja paljon muutakin yhtyeen faneja riemastuttavia aarteita. Ja faneillehan tällaiset kirjat ovat yleensä suunnattuja.

Ja loppuun kysymys. Mikä taustatekijä erottaa alkuaikojen basistin Mark Evansin ja rumpalin Phil Ruddin muusta AC/DC-porukasta?

Vastaus:  He ovat ainoat Australiassa syntyneet yhtyeen jäsenet. ( Bon Scott ja Youngin veljekset ovat syntyneet Skotlannista ja muuttivat vanhempien mukana Australiaan. Brian Johnson ja Cliff Williams ovat syntyisin Englannista.)

Sami Paananen

Kirjoittaja on Oulussa  asuva, keminmaalaislähtöinen opettaja ja kitaristi El Supernaut-yhtyeestä, joka muistetaan myös bändeistä  The Skylights ja The Lunatics.