Kirjat: KAUKO RÖYHKÄ palaa Pellon maisemiin, mutta TOMMI LIIMATTA ei Roihin
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauko Röyhkä

Timo K. Mukasta ja Lou Reedistä  innoitteensa  saanut muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä julkaisi kesällä romaanin Lapinpoika. Hän halusi syventää Simpan tarinaa, josta nähtiin väläys 1990-luvulla hänen  käsikirjoittamassa  lyhytelokuvassa, jonka ohjasi Joona Tenna.

– Nuorena olin vähän Simpan kaltainen luontopoika. Kylä, jossa hän asuu, muistuttaa Pelloa, jossa vietin pitkiä aikoja lapsena ja teininä. Simppa ja Aapo ovat tosielämän henkilöitä, Otto-enoni vaimon sukulaisia, jotka asuivat vanhassa lapintalossa Äkäslompolossa. Oikea Simppa hukkui 80-luvulla. Aapo pian sen jälkeen, Röyhkä kertoo Iltasanomissa.

Lapinpoika  on kasvukertomus, joka on saanut hyvän vastaanoton ja  sijoitettu  Miss Farkku-Suomen ja Poika Mancinin rinnalle. Muun muassa haukiputaalaislähtöinen kirjailija Päivi Alasalmi kirjoittaa Lapinpojasta Savon Sanomissa:

” Lapinpoika on kypsä, kaihoisa, yllättävä ja tarkkanäköinen romaani. Se on surumielinen kuvaus siitä, kuinka elämä lannistaa, jos tyytyy toiseksi parhaaseen. Se on myös taitavasti rakennettu romaani Suomen kahtiajakautumisesta ja 1960–70-luvun suuresta maaltamuutosta.

Onko syrjä-Suomella mitään toivoa? Etelään on mentävä työn tai naisen perässä, mutta lapinpojan sydän pysyy haudattuna Lapin routaiseen turpeeseen, tammukkajoen mutkaan.”

Tälle vuodelle kirjallisella puolella Kaukolta on tulossa vielä matkakirja Islannista, jonka hän on tehnyt yhdessä vaimonsa Olgan ja runoilija Katariina Vuorisen kanssa  ja musiikkipuolella soololevy Aamuöiseen sateeseen ilmestyy marraskuussa. Se sisältää vanhoja biisejä uudelleensovitettuina ja kolme uutta laulua. Tekeillä on myös jazzlevy Severi Pyysalon kanssa.

Tapahtumarikkaat ovat olleet  myös Absoluuttisesta Nollapisteestä tutun muusikon Tommi Liimatan viime ajat. Hänellä on ollut kolminkertainen juhlan paikka, sillä häneltä on ilmestynyt kolmas soololevy Rokokoo Computer  ja kaksi kirjaa. Tie taipuu-teokseen hän kokosi maailmaa nähneen rokkimuusikko Sami Yaffan tarinat ja omaelämänkerrallinen Jeppis, osa 2, on myös nyt myynnissä.

Jeppis-kirjoissa Liimatta käy läpi poikavuotensa Pietarsaaressa. Pikkukaupungissa vietettyjä seitsemää vuotta hän kuvaa yli tuhannen sivun verran.  Pietarsaaren jälkeen edessä on muutto Rovaniemelle, mutta syntyykö ajasta Rollo- kirja, Liimatan vastaus on, ainakin vielä kielteinen.

Kemissä 1976 syntynyt  ja Rovaniemellä nuoruutensa viettänyt Tommi  on kirjoittanut tähän mennessä viisi romaania ja lisäksi julkaissut sarjakuvia, runoja ja toimittanut kolme kirjaa Veikko Ennalan tuotannosta.

Jeppis 2-kirjassa Tommi kasvaa 11-vuotiaasta 14-vuotiaaksi ja löytää KISSin oheen 60-luvun legendaariset bändit, joita juuri kukaan ei Pietarsaaressa vaikuta kuuntelevan. Tyttökuviot ovat hapuilua hämärässä mutta lumilinnaleikeistäkään ei vielä päästä irti.

Ajanjakso kattaa Acid Housen, Berliinin muurin, Ceaucescujen teloituksen ja kevytlevitteiden kasvavan suosion. Kirjassa käsitellään myös Tommin  lähestyvää muuttoa Rovaniemelle. Elämänmuutosta, jolloin vanhat kaverit ja koko vuosikymmen on jäämässä taakse, samoin lapsuus, ja sen viattomuus.