Kino Ylläs: LUMIKUNINGATAR palaa juurilleen
LumikuningatarLindaZilliacus

Lumikuningatar Linda Zilliacus

H.C. Andersenin klassikkosatuun perustuva elokuva Lumikuningatar on esitetty jo Saksan televisiossa ja sen on nähnyt viime joulun aikaan yli kaksi miljoonaa katselijaa.

Suomen virallinen ensi-ilta on 4. syyskuuta Rovaniemellä, mutta viikkoa ennen eli 28.8. kello 21.45  elokuva  nähdään  Ylläksellä.

– Näytös on meille tekijöille erityinen, sillä Ihmisen Ringin valkokankaan takaa aukeavat samat maisemat, kun missä elokuvaa kuvattiin.  On hienoa päästä näyttämään filmi ensimmäisenä  juuri näille ihmisille, sillä saimme Ylläksellä valtavasti apua elokuvan tekemiseen, sanoo tuottaja Pasi Hakkio Visual Norden Oy:stä Rovaniemeltä, joka tuo mukanaan Ylläkselle myös elokuvan saksalaisohjaaja  Karola Hattopin.

Lumikuningatar on suomalais-saksalaista yhteistyötä ja Ylläksen lisäksi sitä kuvattiin myös Rovaniemellä ja Saksassa. Näyttelijöitä on mukana  molemmista maista, meiltä muun muassa Lumikuningatarta esittävä Linda Zilliacus ja saamelaista parantajaa näyttelevä legendaarinen Liisi Tandefelt.

Nuorelle rovaniemeläiselle  tuotantoyhtiölle  Visual Nordenille  elokuvaprojekti oli ensimmäinen iso kansainvälinen haaste.

– Lumikuningatar toimi meille loistavana päänavaajana, jonka jälkeen yhteistyöehdotuksia on tullut. Onnistuimme jättämään Suomessa käyttämästämme rahasta noin 67% Lappiin, kun tiedän elokuvia, jotka ovat jättäneet alle 20%. Halu on jatkossakin kuvata hankkeita juuri pohjoisessa.

Erityisen kiitollinen olen Rovaniemen kaupungille, jonka mukana olo mahdollisti Lumikuningattaren lappikohtausten kuvaamisen Lapin oikeassa lumessa ja luonnossa. Uskon, että myös Rovaniemi on tyytyväinen talviseen satumaailmaan, josta olemme kuvia maailmalle levittäneet.

KinoYllas15Pasi Hakkio uskoo elokuvan teon tulevaisuuteen Lapissa ja Visual Nordenin  etulyöntiasemaan etelän toimijoihin verrattuna. Hän toivoo myös eduskunnan myönteistä päätöstä tuotantokannustimista, jolloin pystyttäisiin kilpailemaan myös muiden maiden esim. Pohjois-Norjan kanssa.

– Se  toisi varmasti useita Lumikuningattaren kaltaisia – talvesta ja luonnosta hyötyviä tuotantoja Suomen Lappiin. Lähes kaikissa muissa Euroopan maissa on käytössä jonkinasteinen tuotantokannustin.

Yksi  ratkaisu olisi myös jonkintapainen alueellinen rahasto, jota rahoittamassa olisi elokuvien mukana tulevasta näkyvyydestä hyötyvät tahot, Hakkio pohdiskelee.

Lumikuningattaren tarina lyhyesti: Pienessä kylässä asuvat tyttö ja poika – Gerda ja Kai. Heidän päivänsä täyttyvät vielä lastenleikeistä, mutta ensimmäinen ihastuminen on jo selvästi ilmassa. Lapset kertovat tarinaa lumikuningattaresta, joka tuo mukanaan kylmyyttä ja, jolla ei ole lainkaan tunteita. Lopulta Lumikuningatar puuttuu Gerdan ja Kain onneen, josta alkaa Gerdan vaikea matka aikuistumista kohden. Vain yhteiset haaveet ja muistot pitävät Kaita ja Gerdaa vielä yhdessä, mutta jokainen tunti lasketaan, sillä jäätynyt sydän ei unelmoi.

kinoyllas.net