Kauko Launonen: Kuinka Kaamosjazz syntyi 30 vuotta sitten?

Kauko Launonen (kuva: Kultamuseo)

EU: n pohjoisin ja yksi Suomen vanhimmista jazztapahtumista Kaamosjazz järjestetään 22.–25.marraskuuta Saariselällä ja Tankavaarassa jo 32. kerran.

Tapahtuman historia on pitkä ja vaiherikas. Se on kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella innokkaiden talkoolaisten suosiollisella avustuksella. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Kauko Launoselle, tapahtuman Grand Old Manille, jonka vahvan panoksen ja tinkimättömän asenteen ansiosta Kaamosjazz järjestettiin 30 kertaa.

Hän kertoo Inari-Saariselkä-lehdessä, kuinka kaikki alkoi.

– Idea syntyi parin oluen jälkeen kuunnellessani Olli Ahvenlahden orkesteria matkailumessujen yhteydessä helsinkiläisessä jazzravintola Groovyssa. En muista mitä kappaletta yhtye soitti, mutta muistan ahaa-elämyksen;”Miksi nuo eivät voi soittaa Tankavaarassa Wanhan Vaskoolimiehen kahvilassa?”

– Seuraavana päivänä ystäväni Jouko Blomberg vieraili messuilla. Hän sattui tarvitsemaan paikkaa yhteispohjoismaiselle jazzohjelmalle ja Lapin ystävänä innostui ideastani. Kun Jouko sai mukaan vielä maailman jazzestradit kiertäneen Ylen jazztoimittaja Matti Konttisen, ei muuta kuin tuumasta toimeen.

– Ensimmäinen Kaamojazz käsitti vain kolme ravintolakonserttia. Marraskuun viimeisen perjantain iltana Vanhan Waskoolimiehen kahvila muuttui jazzklubiksi. Tunnelma nouusi nopeasti kattoon, sen takasivat Paroni Paakkunaisen Big Band, Nono Söderberg trio, Nils-Aslak Valkeapää, Ailu Gaup ja Ylen yhteispohjoismainen Workshop. Jo illan puolivälistä alkoivat spontaanit jamit. Muusikot sekoittuivat kuulijoiden joukkoon, eikä orkestereiden rajoja tunnettu. Kappaleet kestivät kymmeniä minuutteja ja yhden solistin lopettaessa jatkoi seuraava improvisointia. Jazz sopi valomerkkiin asti ja mannermaiseen tapaan hieman sen ylikin.

M.A.Numminen tuo Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterinsa Kaamosjazziin

Vuonna 2011 Kauko Launonen ja Kaamosjazz ry luovuttivat sitten tapahtuman vetovastuun Pohjois-Lapin Matkailu Oy:lle, joka jatkaa historiankirjoitusta yhteistyössä Saariselän ja Tankavaaran alueen yritysten kanssa hyvässä jazz-hengessä.

Tänä vuonna Kaamosjazzeilla tullaan kuulemaan, näkemään ja kokemaan Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri (M.A. Numminen, Pedro Hietanen, Jani Uhlenius ja Pekka Sarmanto), Mariska & Pahat Sudet (Jaakko Jakku, Klaus Suominen ja Luis Herrero), Swingstett (Jaana Raivio, Kari Veisterä, Taisto Kangas, Aaro Niemelä, Esko Granroth ja Nappi Oksa), Jarkko Niiranen & Terho Keskitapio sekä Kaamosjazz House Bandin (Lasse Sirkko, Antti Ikola, Tuomo Dahlblom ja Topi Kurki) kanssa esiintyvät Johanna Iivanainen ja Niko Ahvonen.

Lisätietoja: www.skisaariselka.fi