Katri Helena ja Dingo Iskelmätulille

Kemijärven ensi kesän Iskelmätulet-festivaalin (4.-6.7. 2013) ensimmäiset artistinimet on julkistettu. Ne ovat suositusta tv-sarjasta Vain Elämää  uutta potkua  saaneet Katri Helena ja Neumann Dingonsa kanssa.

Ensi vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä Suomi-iskelmän ikoni Katri Helena on Iskelmätulien yksi suurimmista vetonauloista, sillä faneja häneltä löytyy jokaiselta vuosikymmeneltä. Kaikkiaan Katri-Helenan levyjä on myyty yli 1,5 miljoona ja seinillään hänellä on 1 tuplaplatina, 4 platinaa ja 17 kultalevyä.

Joulukiertueensa Katri Helena joutui perumaan kesällä sairastamansa hinkuyskän vuoksi. Lääkärin määräyksestä hänen täytyy olla yhä laulamatta ja toipua sairaudestaan kunnolla. Katri Helena on viimeksi perunut konsertin yli 20 vuotta sitten. Nyt hän antaa kurkulle ja keuhkoille aikaa parantua  ja  lupaa palata entistä ehompana ensi vuonna.

– Odotan kiertuetta suuresti ja olen liikuttunut, että ihmiset ovat jaksaneet kuunnella minua viisikymmentä vuotta. Tämä oli unelmani ja on sitä edelleen, kertoo Katri Helena, jonka 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue  alkaa  ensi kesän festivaaleilta ja huipentuu syksyn viihdekonsertteihin.

Dingon keulakuva Neumann on ainoa alkuperäisjäsen tässä 1982 perustetussa yhtyeessä, joka nyt yrittää palata suosioon  Robinin taustahenkilöiden Maki Kolehmaisen ja Jimmy Costantinen avulla. Keväällä ilmestyy Dingolta seitsemäs studioalbumi ja esimakua siltä on saatu äskettäin singlellä Facebook, joka on saanut varsin ristiriitaisen vastaanoton.

Mutta Iskelmätulillekin varmasti tullaan kuuntelemaan niitä lauluja, joita Dingo esitti 1980-luvun puolivälissä. Aikaan, jolloin yhtye aiheutti 1960-luvun Beatles-ilmiöön verrattavaa kontrolloimatonta teinihysteriaa ja  kaksi ensimmäistä levyä Nimeni on Dingo ja Kerjäläisten valtakunta myytiin yli 300 000 kotiin.

Rocktoimittaja Pasi Kostiainen kirjoittaa Dingon live-levyn (2009) bookletissa muun muassa: ” Yhteislaulua johtaa Pertti Neumann, tietysti.  Hänen eläytymisensä kuulostaa ajattomalta. Vaikka Dingon uraan ja Neumannin elämään on mahtunut monenlaisia vastoinkäymisiä, laulaja on on säilynyt uskollisina ihanteilleen. Tulkitessaan nuorukaisena Dingolle kirjoittamiaan kappaleita hän on yhä sama romanttinen soturi, jota yleisö on tottunut rakastamaan Autiotalon, Nahkatakkisen tytön ja monen muun, uudemmankin hitin äänenä. ”

Yhteislaulu raikaa  varmasti myös ensi kesän Iskelmätulilla, jonka koko  esiintyjälista, lähes 20 artistia,  julkistetaan tammikuussa Helsingin Matka -messuilla. Järjestäjien  Jari Kaipiaisen ja Aki Karjalaisen mukaan, tapahtuma on ohjelmaltaan entistä laajempi ja he odottavatkin viimevuotisen 8000 kävijämäärän rikkoutuvan, mikäli säät suosivat.

http://www.youtube.com/watch?v=-ZrV2GuIS48