KALERVO PALSAN sarjakuvia esillä Oulussa

KalervoPalsaKalervo Palsan (1947–1987) sarjakuvia on esillä Oulun taidemuseossa. Palsamointia-näyttely esittelee kokonaisuuden, jossa huomioidaan pohjoisen näkökulma.

Kittilässä vaikuttaneen kuvataiteen moniosaajan ja  myös aktiivisen sarjakuvapiirtäjän tuotanto on laaja ja käsittää tuhansia sivuja. Palsan sarjakuvat on tallennettu nykytaiteen museo Kiasman arkistoon.

Oulun näyttelyn sisällöstä vastaa paikallinen Sarjakuvakeskus ja se on esillä  taidemuseossa 10.10. 2015- 3.1. 2016.

Palsan tunnetuin sarjakuva on Eläkeläinen muistelee. Näyttelyssä on esillä vitriiniin sijoitettu kokonaisuus, jossa Eläkeläinen muistelee -sarjakuvakertomus on toteutettu sinikantisiin luonnosvihkoihin siloteltujen paperiarkkien sijasta.

Palsa tunnetaan erityisesti kuvataiteilijana. Näyttely johdattaa katsojan Paluu-teoksen välityksellä syvälle sarjakuvatuotantoon ja läpi historian. Laajasta tuotannosta on esille nostettu monia Palsalle tyypillisiä aiheita ja viittauksia elämään pohjoisessa Suomessa. Tuotannon esittely päättyy luonnosvihkoihin, joissa nähdään hänen lapsuusaikaisia sarjakuviaan ja ajatuksia kuolemasta.

Kaari-tilassa on myös esillä sarjakuvia, kuvituksia ja tekstejä nykypäivän sarjakuvantekijöiltä ja -tutkijoilta. Niissä tekijät pohtivat Palsaa sekä hänen merkitystään omaan työskentelyynsä.

Oulun sarjakuvafestivaalin  yhteydessä museolla järjestetään myös Palsa-tapahtuma su 8.11.2015 kello 13–15, jossa herätetään ajatuksia ja muistoja Kittilän Getsemanessa työskennelleestä miehestä Palsamointia-näyttelyn kuraattori Harri Filpan johdolla. Tietokirjailija Ville Hänninen kertoo Palsan sarjakuvista ja vaiheista. Kirjallisuudentutkija Jyrki Korpua luo laajemman kuvan pohjoissuomalaisesta sarjakuvasta Palsasta Rantaan. Taidemuseolla on tapahtuman aikana myös lapsille suunnattu sarjakuvatyöpaja.