KAAMOSKUVIA ja saamelaismusiikin parhaita Inarissa

KaamoskuvatSkábmagovat eli Kaamoskuvat järjestetään Inarissa 21.–24. tammikuuta. Elokuvafestivaalin pääosassa ovat tällä kertaa Yhdysvaltain navajot ja Burman pienet kansat. Festivaalin päävieraana on pitkän linjan navajo-ohjaaja Blackhorse Lowe. Navajot ovat tehneet elokuvia jo pitkään, mutta Burmassa vasta muutaman vuoden.

Kaamoskuvat tarjoaa myös pioneeritöitä, kuten ensimmäisen alkuperäiskansojen kielellä tehdyn elokuvan Bangladeshista. Ensimmäinen laatuaan on myös krimintataarinkielinen pitkä elokuva, Ahtem Seytablaevin Haytarma, joka kertoo Krimin tataarikansan pakkosiirrosta Keski-Aasiaan keväällä 1944.

Saamenmaasta mukana on muun muassa Suvi Westin uusi 70-minuuttinen dokumentti Spárrooabbán, joka kertoo hänen siskostaan, jonka valitsema tie on konservatiivisessa saamelaisyhteisössä tabu: rakkaus toiseen naiseen.

Ohjelmistossa on myös Amanda Kernellin lyhytfilmi Stoerre vaerie (Suuri tunturi), ensimmäinen saamelaiselokuva, joka on valittu maineikkaan Sundance-festivaalin ohjelmistoon Yhdysvalloissa. Lokakuussa elokuva voitti lyhytfilmien sarjan ImagineNative-festivaalilla Kanadan Torontossa.

VeijoLansmanRunsaan elokuvatarjonnan lisäksi festivaalin yhteydessä on tarjolla parasta tämän päivän saamelaismusiikkia, joten monessa mielessä kannattaa suunnistaa Inariin.  Perjantaina 22.1. nimittäin esiintyy Niillas Holmberg & Šuvvaboját. Konsertissa kuullaan laulaja Veijo Länsmanin (1951-1974) kappaleita, jotka ilmestyvät Tuupa recordsin kautta levyllä  muutaman kuukauden kuluttua. Saamelaisten keskuudessa kulttimainetta nauttiva Länsman oli asuntolasukupolvea, joka säesti itseään kitaralla ja nappasi radioaalloilta muun muassa  Jukka Kuoppamäen Valtatie-hitin ja teki siihen omat saamenkieliset sanat ja syntyi Boazodilli.

Lauantaina 23.1. kuullaan Kaamoskuvissa  sitten  kovinta saamelaisräppiä, kun lavan valtaavat Amoc ja Ailu Valle & Trio Boogiemen.

www.skabmagovat.fi