JUURAKKO Lappiin kaikilla mausteilla
JUURAKKO (Kuva: Janne Mikkilä)

Värttinästä lähteneelle naisyhtyebuumille ei näy uudessa kansanmusiikissa loppua ja hyvä niin. Yksi tämän hetken kovimmista nimistä on vahvasta lavasäteilystä  ja positiivisestä energiasta kiitetty Juurakko.

Uuden Yhdeksäs talvi-levynsä myötä yhtye kiertää nyt Suomea esiintyen Lapissakin: 15.12. Auttin kylätalolla  Rovaniemen maalaiskunnassa, 16.12. Public House Selvä Pyyssä Äkäslompolossa, 17.12. Kino Ylärissä Kittilässä ja 18.12. Kulttuuritalo Wiljamissa Rovaniemellä.

Yhdeksäs talvi -levyllä Juurakko ottaa ilon irti erityisestä soittimistostaan improvisoiden ja leikitellen. Kanteleilla on tilaa irrotella, käyttöesineet soivat omintakeisina lyömäsoittimina jouhikon, harmoonin ja kitaroiden rinnalla, eikä lauluvoimasta tingitä. Levyllä kuuluu tanssirytmejä hambosta sottiisiin ja sävyjä bluesista laulelmaan. Juurakon sävellykset ovat tuokiokuvia kaamosaikaan sijoittuvista hetkistä: synkästä ja ikävästä marraskuusta, valon odotuksesta.

Levy on teemallinen kokonaisuus talvesta ja kaamoksesta, eikä jouluakaan ole unohdettu. Yhtye tarjoilee täsmälääkettä harmauteen ja pimeään vuodenaikaan. Levy tempaa kuulijan mukaan talven juhliin, joissa syödään, juodaan, soitetaan ja lauletaan.

– Talveen tuntuu sisältyvän paljon mystiikkaa, tarinoita, juhlia ja uskomuksia. Olemme vaikuttuneet kaamosajan kertomuksista, ihastuneet lunta ja jäätä kuvaaviin lukemattomiin sanoihin. – Talvi on myös täynnä ristiriitoja. Kaikki eivät kestä kaamoksen pimeyttä, toiset taas rakastavat rauhaa ja hämärää, jotka talvi tuo tullessaan. Rivien välissä pohdimme myös, ovatko talven tarinat katoavaa perinnettä, jos kylmän aikaa ei enää tulevaisuudessa ole, miettivät Juurakon muusikot Kaisa Saarikorpi ja Minsku Tammela, joiden lisäksi yhtyeeseen kuuluvat Laura Kaartinen, Eija Kankaanranta  ja Anna Wiksten.

Yhdeksäs talvi -albumin ensimmäinen singlejulkaisu oli Räntää, hyhmää, joka voitti Yle Radio Suomen Levylautakunnan pari kuukautta sitten. Paraikaa Juurakko on Vuoden Etnoartisti -ehdokkaana ja neljä vuotta sitten yhtyeen ensimmäinen albumi Lauluja kuistilta kisasi Etno-Emmasta.