Jukka Tolonen: tribuuttilevy ja dokumentti

TolonenTribuuttiSIELTÄ TÄÄLTÄ  Jukka Tolosen elämästä ja musiikista on tehty dokumenttielokuva, joka tulee teattereihin vuoden 2014 keväällä. Dokumentissa Jukka vierailee studiolla, jossa hän antaa viestikapulan uuden sukupolven kitaristeille.

Nyt julkaistavalla tribuuttialbumilla soittaa kolme tämän päivän kitaravirtuoosia. He ovat Timo Kämäräinen, Risto Toppola ja Teemu Viinikainen. Kukin tulkitsee omalla tyylillään Tolosen 70-luvun sävellyksiä.

Jukka Tolonen kiinnitettiin ensimmäiseen keikkailevaan bändiin hänen ollessa vasta viisitoistavuotias. Pian oli vuorossa Tasavallan Presidentti -yhtyeen perustaminen yhdessä Vesa Aaltosen kanssa. 70-luvulla Pressa ja Wigwam olivat tunnetuimmat progebändit Suomessa.

Jukka Tolosen solistinen ura lähti liikkeelle Tolonen! albumin myötä vuonna 1971. Loppu onkin jo legendaa. Maailmanluokan kitarasankari oli syntynyt. Tuskin löytyy montaakaan vähän vanhemman ikäpolven edustajaa, joille Tolosen virtuoosinen kitarismi ja hyvin aikaa kestäneet sävellykset eivät olisi tuttuja. Monet nuoret kitaristit aloittivat oman soittonsa Tolosen innostamina. Monille myöhemmin alottaneille kitaristeille on Tolosen musiikki toiminut vahvana vaikuttajana. Soitto oli huikeaa mutta niin oli myös Tolosen elämä, joka vaihtui melkoiseksi vuoristoradaksi kun huumeet tulivat vähtellen yhä vahvemmin mukaan kuvioon. Huumeinen elämä johti lopulta vankilaan ja omien valintojen uudelleenarviointiin. Kun Tolonen vapautui vankilasta vuonna 2011, eivät sormet enää liikkuneet entisellä tavalla. Kitara oli vaihtunut pianoon ja rock gospeliin.

Uskomattominen kitaristien Kämäräisen, Toppolan ja Viinikaisen lisäksi 29.11. kauppoihin ilmestyvällä levyllä soittavat myös uskomattomat saksofonistit Manuel Dunkel, Joonas Rautio sekä pianossa loistava Alexi Tuomarila. Kompissa tymäkät Juho Kivivuori, Sampo Tiittanen ja Ville Pynssi. Kaikki aivan aivan eturivin muusikoita.

Kun Jukka Tolonen kuuli esimiksattua materiaalia  hän oli pitkään hiljaa ja totesi: ”Kaikki soittavat niin hyvin. Ei yhtään heikkoa lenkkiä.”

Biisit:

Dancing Bear

Wanderland

Last Night

Silva the Cat

Tanja

Jimi

Thinking of You in the Moonshine

Just a Little Love Song

Ramblin’