Jukka Rajala: ROBERT GORDON rokkasi Kemissä
Gordon 4

Alkuvuodesta 66 vuotta täyttänyt Robert Gordon on jo vuosien ajan ollut tuttu vieras Suomessa järjestetyissä rock’n roll tapahtumissa.

LIVE

Kemin sisäsatamassa viikonloppuna (26.-28.7.) järjestetty Run to Sixtiesmoottoripyörätapahtuma on kuulunut pohjoisen kesään jo  toistakymmentä vuotta.

Merilappilaisen Northern Vikings moottoripyöräkerhon järjestämässä tapahtumassa ovat pääosissa Harley Davidson -pyörät, mutta kuten aina onnistuneisssa juhlissa – oli nytkin bileissä hyvällä musiikilla suuri osuus. Tällä kertaa musiikkitarjonnasta vastasivat muun muassa Maya Paakkari, Olli Ontronen & Mighty Shitty, Nine Lives sekä lauantai-illan päätteeksi lavalle noussut amerikkalainen rock’n roll legenda Robert Gordon (s. 29.3.1947, Washington D.C.).

Gordon 1

Kemin sisäsatamassa sijainneelle keikkapaikalle Robert Gordon saapui vuoden 1966 Pontiacin kyydissä.

Robert Gordon aloitti uransa 1970 -luvun puolivälissä New Yorkilaisen Tuff Darts– punkbändin solistina, mutta siirtyi pian esittämään itselleen ominta musiikkia, eli perinteistä rockabillyä ja rock’n rollia. Kitaristi Link Wrayn kanssa tehdyt kaksi ensimmäistä lp:tä (”Robert Gordon with Link Wray” -77, ”Fresh Fish Special” -78) toivat Gordonin listoille ja suuren yleisön tietoisuuteen. Vaikka Wrayn kanssa tehtyjä levyjä pidetään yleisesti ottaen Gordonin uran parhaina, niin levytyksissään hän ei juurikaan ole laadusta tinkinyt – määrästä kylläkin, sillä erinäisten discografioiden mukaan miehen studiojulkaisuja on vain reilut kymmenen kappaletta.

Wrayn lisäksi Robert Gordon on tehnyt yhteistyötä myös muiden arvostettujen kitaristien kanssa. Kiertuebändissä on ollut aikoinaan mukana muun muassa Duke Robillard ja studiossa Gordonia ovat säestäneet esimerkiksi Chris Spedding ja Danny Gatton. Kemissä taustalla soittivat kemiläis -luleålaisen Sun Catsin ja paikallisen Nine Livesin riveissä vaikuttavat kitaristi Jarno Tiihonen ja basisti Lauri Valkonen sekä Sun Cats rumpali Thomas Ryden. Kuten odottaa saattoi, hoiti taustakokoonpano hommansa enemmän kuin mainiosti. Erityisesti Jarno Tiihosen tiukkaa kitarointia oli ilo kuunnella.

Gordon 3

Run to Sixties -tapahtumassa Robert Gordonin säestyksestä huolehtivat Nine Lives yhtyeen kitaristi Jarno Tiihonen, basisti Lauri Valkonen ja Sun Cats rumpali Thomas Ryden.

Robert Gordonin musiikillisia maneereja ovat aina olleet matala lauluääni ja hyvin coveroidut rock’n roll standardit. Kemissä Gordon aloitti puolitoista tuntia kestäneen keikan omalla ”The Way I Walk” kappaleellaan ja lopetti sen Johnny Burnette rock’n roll trion ”Rockabilly Boogieen”. Biisien väliin mahtui nippu rock’n roll klassikoita joista tunnetuimpia lienee Elviksen ”Little Sister”, Cliff Richardsin levyttämä ”Move It” ja niin ikään Johnny Burnetten laulukirjasta valitut ”Rock Therapy” ja ”Just Found out”.

Gordon 2

Kemiläiset basisti Lauri Valkonen ja kitaristi Jarno Tiihonen Robert Gordonin ”isällisessä puhuttelussa”.

Setin kevyempää linjaa edustivat aivan kuin Robert Gordonille tehty Leroy Van Dyken kantriralli ”Walk on By” ja Don Gibsonin ”Sea Of Heartbreak”. Viimeistään keikan loppupuolella kuultu itsensä Bruce Spiringsteenin Gordonille kirjoittama ”Fire” osoitti, että juuri tämän legendan kiinnitys tapahtuman pääesiintyjäksi oli oikea valinta.

Gordon 5

Kuten herrasmiehelle sopii, kätteli Robert Gordon eturivissä olleita naisfanejaan tiuhaan tahtiin.

Karismaattisena tunnetun Robert Gordonin esiintyminen kieli vuosikymmenten kokemuksesta. Yleisön mies otti haltuunsa niin lauluillaan kuin leppoisalla olemuksellaankin. Gordonin väsymätön eturivin kättely ja kevyt huulenheitto sopivat biker -henkiseen illanviettoon kuin Harley Davidson Suomen maanteille – eli vähintäänkin hienosti.

Run-to-60 Teksti & Kuvat:

 Jukka Rajala