JUKKA KUOPPAMÄKI ruskakiertueella pohjoisessa: Ylitornio, Kalix, Kemi, Kittilä…

jukkakuoppamäki2Jukka Kuoppamäki on suomalainen muusikko ja lauluntekijä, jonka ura alkoi jo 1950-1960-lukujen vaihteessa. Kuoppamäen tunnetuimpia lauluja ovat muun muassa Pieni miesValtatieKultaa tai kunniaa sekä Sininen ja valkoinen.

Jukka Kuoppamäki on parhaillaan ruskakiertueella Pohjois-Suomessa. Suurin osa esiintymisistä on kirkkokonsertteja. Kuoppamäki on viime vuosina tehnyt useamman kirkkokiertueen. Hän nauttii niiden  ainutlaatuisesta ilmapiiristä.

– Kirkossa on kodikkaampi ja välittömämpi tunnelma. Yleisö ei odota siellä pyöriviä valoja tai mukaansatempaavaa show’ta. Osa ihmisistä on sellaisia, joita ei muualla kohtaa. Monille kotikirkko on lähempänä kuin suuret konserttisalit, Jukka sanoo.

Kiertueen lisäksi Kuoppamäeltä on ilmestynyt myös uusia julkaisuja. Basam Booksin uunituoreessa elämäkerrassa Sinne ja takaisin Jukka paljastaa avoimesti  elämänsä kuopat ja mäet. Kirjan on toimittanut Juha Rantala, joka on julkaissut myös Jukan 1960-ja 1970-lukujen Satsanga-vinyylit Rocket recordsin kautta viiden tupla-cd:n sarjana.

Sekä kirja että cd-sarja kuuluvat tämän syksyn merkittäviin tapahtumiin Suomipopin historiassa. Kirjaa varten sävelletyt kolme uutta laulua kuullaan konsertti-ohjelmassa.

– Ohjelma on kolmiosainen. Aloitan ajatuksia antavilla lauluilla, kuten Bob Dylanin Tuulelta vastauksen saan, Paul McCartneyn Sydämiin (Let it be) ja omalla Vapausvalssilla. Kun ovi näin on avattu kuuntelutilaan, siirryn Kotikirkko-teemaan, jossa on uudelleensävellettyjä virsiä ja kristillisiä perustekstejä, kuten uskontunnustus ja Isä Meidän. Kaikissa osissa on tänä vuonna myös uutta viime syksyyn verrattuna. Tällä kohtaa se on Maan korvessa uutena sovituksena. Kolmas osa sisältää tunnettuja radiohittejäni, joiden loppuun olen sijoittanut uuden kirjani mietiskelylaulut: Mielen takana, Yksin et jää ja Valo.

On helppo ymmärtää, mikä Jukka Kuoppamäkeä ruskakiertueessa viehättää, sillä Lapin luonto luo kiertueelle ainutlaatuisen tunnelman.

– Lähtisin mielelläni pariksi viikoksi erämaahan vaeltamaan, mutta se ei tiukan kiertueohjelman puitteissa ole mahdollista. Saan kuitenkin auton ikkunasta ihailla Lapin lumoavia maisemia kauneimmillaan. Syksyllä kauneinta on luonnon väriloisto, ja keväällä auringossa hohtavat hanget, Lapin ystävä Jukka Kuoppamäki maalailee.

Jukka Kuoppamäen ruskakiertue

pe 12.9. Marian kappeli/Levi, Kittilä

la 13.9. Ylitornion kirkko

su 14.9. Folkets Hus/ Kalix, Ruotsi

su 14.9. Chillout, Kemi

ti 16.9. Pyhän Laurin kappeli/Äkäslompolo, Kolari

ke 17.9. Sodankylän kirkko

to 18.9. Saariselän tunturikappeli, Inari

pe 19.9. Saariselän tunturikappeli, Inari

la 20.9. Kittilän kirkko