Kuuntele sinkku: JUHA ALVARI levytti vaihteeksi tangoa

LEVYarvioPäivi Portaankorva on laulanut herkällä ja hennolla  otteella ikivihreäksi Balladin elokuvasta Klaani. Nyt Kimmo Klemettinen on muokannut laulusta modernin tangon ja sen laulaa Juha Alvari.

juha_alvariKaurismäkien Klaani-elokuvasta tuttu, Anssi Tikanmäen säveltämä  ja Juice Leskisen sanoittama laulu on saanut aivan uuden muodon ja sen kosketuspinta on aivan eri.

Se esitetään isosti ja sovituksesta piirtyy silmien eteen ensimmäisenä Mika Toivasen Seinäjoen Tangomarkkinoiden iso orkesteri ja bandeonia soittava Petri  Ikkelä, vaikka homma on hoidettu varmasti puhtaasti merilappilaisin voimin.

”Argentiinalaisia emme ole, saksalaisiksi emme aio tulla, olkaamme siis suomalaisia”, kirjoitti Tuomari Nurmio tangomanifestissaan.

Lapin tangokuningas 2014  Juha Alvari vaihtaa juohevasti levyillään tyylistä toiseen, mutta veikkaanpa että livenä vahvimmillaan hän on esimerkiksi vanhan Anneli, Anneli-tyylisen tangon tulkkina.

Kyseiseinen kappale oli kemiläissyntyisen Seppo Hanskin ensilevytys, jonka levytyksestä tulee kuluneeksi  ensi kuussa 50 vuotta ja sitä kuuntelee vieläkin mielellään.

Ikuinen kysymys. Tarvitseeko suomalaista tangoa uudistaa? Luulen, että vielä tänäkin päivänä  melkein kaikki tangoja laulavat haluavat ne esittää vanhalla tyylillä. Tradtangoon saa enemmän  hikeä, ehkä intohimoa,  ja yleisönkin on sitä  helpompi tanssia.