JP NYSTRÖMS, kansanmusiikkilegenda svengaa Säiviksessä

jp2Pohjoisruotsalainen JP Nyströms on soittanut perinteistä norrbottenilaista ja tornionlaaksolaista kansanmusiikkia omalla svengaavalla, jalan alle käyvällä tyylillään jo 40 vuotta.

Aina yhtye on osannut ottaa kuulijansa.  Vaikka soittaessaan JP:  Svante Lindqvist, Markus Falck, Göran Eriksson ja Mats Olausson on toisissaan, lavalla he eivät ole koskaan vakavia. Seuraavan kerran yhtyeen (+vakivieras Ulf B Jonssonin) voi nähdä elävänä kivenheiton päässä Haaparannalta, Säiviksen kylätalolla tiistaina 27.12.klo 19.00 Suomen aikaa.

1970- ja 1980-luvuilla norrbottenilainen kansanmusiikki eli renesanssiaan. Nuoret olivat innoissaan, toisin kuin tänään. JP syntyi kolme vuotta myöhemmin kuin heidän esikuvansa Norrlåtar. Yhtyeen perustaja Svante Lindqvist oli vieraillut Norrlåtarissa ja sen ensilevyllä Folkmusin från Norrbotten, mutta vasta JP:ssä hänen pelimannius ja humoristinen tarinankerrontansa pääsi oikeuksiinsa.

Vuosien kuluessa JP:n repertuaariin on tullut myös omia lauluja ja vaikutteita muistakin musiikkityyleistä. Akustisuus on kuitenkin säilynyt ja heidän tavaramerkkinsä, polku-urut nimeltä JP Nyströms.

He ovat valloittaneet maailmaa esimerkiksi Cullbergin baletin kanssa kymmenen vuoden ajan. Omien laskujensa mukaan kilometreissä mitaten maailma on kierretty ainakin 17 kertaa ja matka jatkuu. Keikkoja on plakkarissa yli 2000 ja ensi vuoden puolella juhlitaan yhtyeen 40-vuotispäiviä ainakin Tukholmassa, kaikella todennäköisyydellä, kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa.

– Soitamme varmasti niin kauan kuin elämme. Tuntuu aina hyvältä, kun ihmiset reagoivat, nauravat ja laulavat mukana, myönsi Svante Lindqvist häntä viimeksi jututtaessani.

Aikanaan alottaessaan  JP levitti ilosanomaansa myös Suomessa, Kaustisella, jossa vanhojen pappapelimannien joukossa parikymppisten soittajien rivakka nurkkatanssimeininki herätti ihastusta.

-Ehdimme tavata Konsta Jylhän, mutta Kankaan pelimannit oli meille tosi suuri inspiraationlähde. Esimerkiksi esimmäisen kerran kuulimme Viljami Niittykosken Lekande toner-kappaleen heidän soittamanaan ja sehän kuulluu meidän lavasuosikkeihimme, Svante muisteli.

Lippuinfo: Haparanda Teaterförening: Sirkku Ahokas , 0706466864, 120kr (sis.ruokailun) info@haparandateaterförening.nu