JOONAS WIDENIUKSEN uudella levyllä pohjoinen ja etelä kohtaavat

Joonas Widenius

Torniolaislähtöinen Joonas Widenius kuuluu siihen muusikkosukupolveen, joka kirjoittaa ja soittaa uusiksi tämän päivän Euroopan soundtrackiä.

Hänen trionsa tuore albumi New Nordik Sagas on matka uuteen skandinaaviseen musiikkimaisemaan, jonka inspiraatio löytyy luonnon hengistä, kansantaruista ja mytologiasta, ja missä uusi ja vanha sekä pohjoinen että eteläinen Eurooppa kohtaavat.

Wideniuksen pohjoiset juuret ja mestarillinen flamencokitaran tyylien ja tekniikoiden hallinta kuuluvat yhdenvertaisina hänen musiikissaan, ja tuloksena on aivan omanlaista, uutta musiikkia.

Pitkän linjan basisti Hannu Rantanen ja jo vuosia Madridin flamencopiireissä vaikuttanut perkussionisti Karo Sampela ovat soittaneet Wideniuksen kanssa seitsemän vuotta, mikä kuuluu yhteissoiton helppoutena ja luontevuutena.

Levyn tuottaja, britti Colin Bass, tunnetaan muun muassa Camel-yhtyeen ja 3 Mustaphas 3:n muusikkona.

New Nordik Sagas on julkaistu tänään CD:nä ja kaikissa digitaalisissa suoratoistopalveluissa. Joonas kertoo levyn kappaleista näin:
1. Prologue
Halusin aloittaa levyn ukkosen jyrinällä. Ukkosmyrsky on voimakas ja ennalta arvaamaton. Se muistuttaa, kuinka pieni ihminen on luontoon verrattuna.
2. Blues Valhalla
Kappale sai inspiraationsa bluesista ja skandinaavisista tarinoista – ja tietenkin Valhallasta. Siellä on oma bluesinsa, johon liittyy pohjoisen sielunmaiseman melankolisia harmonioita.
3. Modern Saga
Tämä jatkaa samaa pohjoisten tarujen ideaa. Se on surullinen sävelmä, jossa on kuitenkin toivoa. Siinä peilataan menneitä ja tulevia. Onko meillä tulevaisuutta?

4. Northern Fandango. Kappale on omistettu Lapin ihmisille ja avaralle luonnolle. Lapista olen kotoisin ja sinne jään.

5. Interlude I (When People Were Happy) Improvisaatio.
6. Nemus Tale
Tarina metsästä. Se kuvailee tunteitani, kun kuljen luonnossa ja kuuntelen puita, jokia ja tuntureita.
7. Rahko
Pahoilainen tanssii sambaa! Ja tämä pikkupiru Rahko maalaa kuun mustaksi pitkinä öinä.
8. Nyaqva
Laulu pohjoisen joille.
9. No soi Kaadiz
En ole Cadizista, mutta etelän rytmit ja äänet vaikuttavat edelleen musiikkiini.
10. Interlude II (The Nature Will Remain)Improvisaatio.
11. Jatulit
Muinaiset jättiläiset asuivat pohjoisessa ja niitä kutsuttiin jatuleiksi. Ihmisten saavuttua ne katosivat.
12. Raven Drive
Korppi – miten kaunis eläin! Yritin kuvitella miltä tuntuu olla korppi ja lentää monien maiden yli.
13. Interlude III Improvisaatio.
14. Epilogue
Tämä syntyi improvisaatiosessiossa Teemu Viinikaisen kanssa. Emme sopineet mitään etukäteen, aloimme vain soittaa, ja tämä on yksi syntyneistä kappaleista. Ajattelen, että se on sade, joka yrittää herättää meidät ihmiset ymmärtämään maailmaa ja luontoa. Mihin olemme oikeasti menossa?