Jazz soi JUKKA PIIROISEN valokuvissa Torniossa

Monia Kalottjazz & Blues-festivaaleja rakentamassa ollut  ja pitkään paikallista Riverside Jazz-yhdistystä luotsannut torniolainen luokanopettaja Jukka Piiroinen on myös valokuvaaja (VAT).

Sopivasti Kalottjazzin alla ja aikana 19.-29. kesäkuuta Piiroinen esittelee Tornion kaupungitalon näyttelytilassa valokuvia jazzmuusikoista.

Jazzkuvia-näyttelyssä on yli neljäkymmentä mustavalkoista valokuvaa, jotka on kuvattu konserteissa eri puolilla Suomea vuosien 2006 ja 2017 välillä.

– Jazzmuusikot  ansaitsevat tulla kuvatuiksi. He toimivat yleensä valtakulttuurin marginaalissa ja luovat siellä taiteellisesti kunnianhimoista musiikkia. He ovat hyvin keskittyneitä ihmisiä taiteellisen työn äärellä,  jazzaktiivi Piiroinen  tiivistää.

– Tavoittelen kuvillani myös suppeaa jazzmmuusikot-aihepiiriä laajempaa valokuvauksen ilmaisua. Kuvissani toistuu valon ja varjon yhteispeli, joka luo kuviin tilan tuntua. Kuuluisa ratkaiseva hetki on ollut  koko ajan tähtäimessä, Jukka kertoo ja toteaa, että jazzmuusikoiden kuvaaminen muistuttaa hieman kalastusta. Saalista tulee, jos on tullakseen.

Piiroinen pitäytyy jazzvalokuvauksen perinteessä ja mustavalkokuvissa, nostaen esiin  nimet William Claxton, Roy DeCavara ja Lee Tanner.

– Näitten taitajien töistä olen saanut innoitusta. Lisäksi mustavalkoisuus pelkistää lavavalojen luonnottomat värit mustan, valkoisen ja harmaiden sävyiksi.

Jukka sanoo, että hän noudattaa myös  yllämainitun valokuvaajalegendan Roy DeCavaran herrasmiessääntöä:

– Jazzia soitetaan yleensä konserteissa, joissa yleisö on tullut kuuntelemaan esiintyjää, ei seuraamaan kameran kanssa heiluvaa valokuvaajaa.

I respect what I’m looking at. I do not intrude. I stay back, and I wait until something happens. And then I take my picture, and then I wait again. I do not get up in front of people and poke my camera in their faces. I sit back and keep as quiet and invisible as I can, and I wait. (Roy DeCavara)

https://www.facebook.com/valonkuvia/videos/1893949897336047/